Fontos a fiatalok digitális oktatása
Oktatás
2023. febr. 1.

Fontos a fiatalok digitális oktatása

A biztonságos internet napja alkalmából oktatták a gyerekeket a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában. Tanáruk a világháló veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Napjainkban már természetesnek számít, hogy mindenkinek van valamilyen okos készüléke. Ezek az eszközök már az internet gyors elérését is jelentik, ami a számos pozitív dolog mellett veszélyeket is rejt. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai időről-időre igyekeznek felhívni minden korosztály figyelmét a világháló kockázataira. Legutóbb az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai jártak a kapitányságon, akiknek többek között az okos eszközök használatáról is beszéltek.

„A biztonságos internet világnapja alkalmából az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja minden azon internetező figyelmét, aki itt, ezt a platformot használja bármiféle adatainak tárolására, banki folyamatainak ügyintézésére vagy akár kedvtelésre, szórakozásra, hogy nagy veszélynek lehet kitéve, hogy ha itt illetéktelen személyeknek saját adatait, bankszámla adatait, illetve egyéb személyes adatait megadja, mert így áldozattá válhat” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Nem csak a rendőröknek, az iskoláknak is fontos szerep jut a gyerekek oktatásában. Február 5-e a biztonságos internet napja, amely alkalmából jelenleg ötödikes diákoknak tartanak előadást a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában. Az intézményben fontosnak tartják, hogy minél fiatalabb korban felkészítsék őket a világháló veszélyeire. Vámos Fruzsina a kommunikációról tartott előadást, amely során szóba került többek között a közösségi oldalak használata is. Az óra elején az internettel ismerkedtek. Az alapok után tanáruk egy weboldalt mutatott nekik, amelyen számos, oktató jellegű játékkal találkoztak.

„Azért fontos szerintem bevezetni a tanórákra ezt a témát, mert ugye a covid esetéből tanulva nagyon sokat használtuk ezeket a platformokat mindenféle oktatásra. A gyerekek pedig ilyenkor nagyon sok mindenbe beleszaladhatnak olyan dolgokba is, amit nekik még nem kell látni. Ami szerintem nagyon fontos, hogy ezt irányítottan és céltudatosan tanítsuk nekik az órán” - mondta Vámos Fruzsina, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa.

Nem csak fiatal korban eshetünk azonban áldozatul. Nagy elővigyázatosságot igényel az internetes vásárlás, de gyakori probléma a nagyobb szolgáltatók nevében küldött, hamis számlaértesítők és adategyeztető e-mail is. A baj elkerülhető, ha figyelmesek vagyunk. Ne nyissunk meg ismeretlen személyektől érkező elektronikus levelet. Próbáljunk meg biztonságos jelszót választani profiljainkhoz, és ezeket ne adjuk meg senkinek, valamint a bankszámlánkhoz tartozó információkat is őrizzük meg. Gyermekeink védelmére is számos praktika létezik, amelynek érdemes utána járni, mielőtt okos készüléket adunk a kezükbe.