„S öröm volt, látnom téged ott, Félig nyílt ajtó mellett” – Ózdra érkezett a Petőfi-busz
Kultúra
2023. febr. 7.

„S öröm volt, látnom téged ott, Félig nyílt ajtó mellett” – Ózdra érkezett a Petőfi-busz

Több mint háromszáz irodalombarát találkozhatott Petőfi Sándor életútjával, amelyet a Petőfi-busz szállított városunkba. Két nap alatt diákok, civilek és egyéni látogatók nézték meg az utazó tárlatot.

Tavaly indította útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum azt a múzeumbuszt, amely Petőfi Sándor alakját és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjét ismertette meg az érdeklődőkkel. Hétfőn és kedden reggel 8 és délután 5 óra között minden órában elkalauzolta a maximum 22 fős látogatói csoportokat az ismert költő életébe. A szervezett ismeretterjesztés mellett egyéni látogatókat is vártak a szervezők.

„A sikere az az, hogy úgy alakították ki a kurátorok, hogy minden korosztály számára izgalmas tud lenni. Van benne játék, van benne érdekes, új információ Petőfi életéről. Aki a versekben szeretne csak ismét vagy először elmerülni, az is meg tudja ezt tenni. Úgyhogy tulajdonképpen minden korosztály tudja élvezni, meg tudja találnia hozzá szóló, az ő korosztályának megfelelő vagy feldolgozható tartalmat” - mondta Berkes Lívia, tárlatvezető.

A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort. Tíz emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattak a múzeumpedagógusok.

„Elég érdekes volt, többek közt volt kvíz is. Megtudtuk, hogy Petőfi milyen iskolákba járt, meg hogy a 26 éve alatt milyen városokban járt” - nyilatkozta Tóth Jenő, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója.

A látogatók folyamatosan adták egymás kezébe a képzeletbeli kilincset, általános és középiskolás osztályok, civil szervezetek és közművelődési intézmények csoportjai váltották egymást. Az utazó tárlat nagy sikert aratott az érdeklődők körében, hiszen új nézőpontból találkozhattak a költőóriással. A két nap alatt mintegy háromszázhúsz irodalomszerető fordult meg a Petőfi-buszban, amely holnap Miskolcra érkezik.