Elfogadta a város idei költségvetését a képviselő-testület
Önkormányzat
2023. febr. 9.

Elfogadta a város idei költségvetését a képviselő-testület

10 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a képviselők többsége az idei költségvetési rendeletet. A stabil működés biztosított, a munkahelyeket is sikerült megtartani.

A 16 napirend tárgyalását most is alapos munka előzte meg. A szakmai bizottságok az elmúlt napokban sorra vették a tervezeteket, közülük a legfajsúlyosabb az önkormányzat idei költségvetése volt. A rendelettervezet előkészítéséért a jegyző, a költségvetés biztonságáért a képviselő-testület, a jogszerűségért a polgármester a felelős. Dr. Almási Csaba elmondta: a nem kötelező feladatok ellátása 400 millióval, a kötelező feladatoké 1,2 milliárd forinttal növelte meg a költségeket. Az emelkedést később 300 millióval csökkentette a távhődíj korábbi 16-szoros növelésének 50%-os mérséklése, valamint a kapott állami támogatás és az önkormányzati tartalék, ez utóbbi a hiány nagyobb részét fedezi. A költségvetés megfelel az egyensúly követelményeinek, átlátható és stabilitást is tartalmaz - hangsúlyozta a jegyző.

A Fidesz-KDNP álláspontját Obbágy Csaba ismertette, elmondta idézem: „a költségvetéstervezet nem szolgálja az ózdiak érdekeit, nem biztosítja a kulturális és sportélet közösségi tereinek stabil és kiszámítható működését, sőt csökkenti a civil élet mozgásterét. Felvetődik annak a gyanúja is – fogalmazott –, hogy a tervezet bizonytalan bevételekre épül.

„Ez a rendelettervezet az elmúlt évek elképzeléstelen, sodródó költségvetéseit sem közelíti meg, nem tesz semmit a városimázs, a város élhetőségének folyamatos romlása ellen, nem törekszik a város elnéptelenedésének fékezésére, megállítására” - mondta Obbágy Csaba, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Dr. Almási Csaba a Fidesz-KDNP-nek arra a felvetésére reagált, amely szerint a költségvetési tervezet bizonytalan bevételekre épít.

„Nem vagyok annak a híve, hogy futóhomokra építsünk egy költségvetést. Mindent négyszer-ötször átszámoltunk, mert nem szeretem a meglepetéseket, se a kellemeset, se a kellemetlent. Mindig azt mondom reálisan tervezzük a bevételeket, és addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér” - tette hozzá dr. Almási Csaba, jegyző.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke a legfontosabb elvnek a város működését tartja. Kiss Sándor azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet kialakulásáért nem az önkormányzat a felelős.

„Azt általában megszoktuk, hogy az ellenzék nem szavazza meg a költségvetést, de az, hogy ezért a helyzetért most a polgármestert vagy a képviselő-testületet kell hibáztatni, ez már mindennek a teteje. Képviselő úr elmondta, hogy köszöni Magyarország Kormányának a 389 millió 98 ezer Ft-ot, de közben több mint 1 milliárd többletterhet tett az önkormányzatok nyakába” - hangsúlyozta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A polgármester is hevesen reagált Obbágy Csaba szavaira, nem tudta megítélni, hogy kampánybeszédet hallott-e.

„Ebben az évben 500 millió Ft-os tartalék fog elolvadni azért, hogy a drágán megvásárolt gázt, ami a tározókban van kifizesse az önkormányzat. A világpiaci ár már régen a háborús szint alatt van, itt pedig még mindig ilyen árakat kell fizetni, és akkor itt a képviselő-testületi ülésen annak a pártcsaládnak a tagjaként, aki ezt előidézte az önkormányzatok számára, felelősségre vonja azokat a vezetőket, akik azon dolgoznak több mint fél éve minden nap, matekolva és minden igényt figyelembe véve, hogy működőképesen tartsuk az önkormányzatot” - reagált Janiczak Dávid, polgármester.

Ózd Város Önkormányzatának idei költségvetését a Fidesz-KDNP frakció tagjai nem támogatták. Ők 4-en nemmel szavaztak, 10-en, a többség viszont az igen gombot nyomta meg, így a képviselő-testület elfogadta a rendeletet, amivel a város idei működését sikerült biztosítani.