Tojásfát díszítettek Szennán, a Tartó Lajos Közösségi Ház udvarán
Város
2023. márc. 4.

Tojásfát díszítettek Szennán, a Tartó Lajos Közösségi Ház udvarán

Ötezer tojással szeretné idén feldíszíteni a Szennai Nyugdíjas Klub tagsága azt a meggyfát, amely a Tartó Lajos Közösségi Ház udvarán áll. A szervezők fánkot és süteményeket kínáltak a vendégeknek.

Számtalan nagymúltú húsvéti szokást ismerünk, viszont egyre több településen jelennek meg úgynevezett tojásfák az ünnepet megelőzően. Hétvégi programként Szennán, a Tartó Lajos Közösségi Ház melletti meggyfát díszítették fel a lelkes hagyományőrzők. A Szennai Nyugdíjas Klub tagjainak életében többéves szokás a tojásfa elkészítése. Az alkalomra meghívást kapott Janiczak Dávid polgármester is.

„Nagy öröm látni, hogy az összetartó szennai közösség ebben az évben is megtartja a tojásfadíszítést. Már ilyenkor a Húsvétra készülnek, úgyhogy szorgos kezek készítik elő a tojásokat és mások pedig akár a fán állva, akár létráról, akár a föld szintjéről díszítik a fákat. Én mindig támogattam azokat a közösségeket, akik ápolják  a hagyományaikat és a hagyományok mellett a legfontosabb, hogy ilyenkor találkoznak, és megosszák egymással a történeteiket és ápolják a barátságokat” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az asszonyok és segítőik az udvaron elkészített dobozokban lévő díszes tojásokat átnézték, ellenőrizték, hogy minden darab akasztóval legyen ellátva. A közösséget még jobban összekovácsolja az ilyen és ehhez hasonló tevékenység, mely tradíciót már több éve éltetik Szennán.

„Amikor én képviselő lettem, az előző évben kezdődött, és utána mindig növeltük a tojásoknak a számát. Gyakorlatilag csináltuk úgy, hogy először csak fel lett díszítve, amikor én még nem voltam, utána pedig annyi tojást raktunk, amennyi választópolgár van a szennai területen. Utána annyit, mint az egész választókerületben. Legutóbb már Ózdnak az irányítószáma volt kitűzve, hogy háromezerhatszáz darabot rakunk ki. Az idén pedig még több lesz” - mondta Csák Árpád, területi képviselő.

Sokkal több lesz, hiszen a cél az, hogy a meggyfán ötezer darab tojás díszelegjen. Az előkészületek Tóth Sándorné, Editke lakásán történtek. Itt gyűltek össze a nyugdíjas klub tagjai és különböző festékekkel, technikákkal készítették a szebbnél szebb tojásokat, melyeket akasztóval is elláttak, hogy minél könnyeben feltudják függeszteni a fa ágaira.

„Különböző fajta tojások, meg kukó, meg hungarocell és libatojás. Sok fajta van rajta. Jövőre még ezer, ezerötszázzal többet szeretnénk. Tizenkétezer darab tojás a cél” - nyilatkozta Tóth Sándorné, a Szennai Nyugdíjas Klub gazdasági vezetője.

Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, a tojásfa elkészítése rendkívül egyszerű. Keressünk egy ágat, fessünk tojást akár gyermekeinkkel, unokáinkkal, majd szalagra erősítve már mehetnek is a helyükre. A látvány pedig magáért beszél.