Különféle tájegységek viseleteit ismerhették meg a diákok a Bolyky Tamás Általános Iskolában
Oktatás
2024. ápr. 25.

Különféle tájegységek viseleteit ismerhették meg a diákok a Bolyky Tamás Általános Iskolában

A Magyar Népviselet Napja előtt tisztelegtek a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Különböző tájegységek ruháit ismerhették meg a diákok.

A Bolyky Tamás Általános Iskola aulájában nagy volt a nyüzsgés. A nap folyamán viseletbe öltözött pedagógusok és diákok tisztelegtek a Magyar Népviselet Napja előtt. A programsorozat főszervezője Elekné Holló Hilda néptáncpedagógus volt, aki már hosszú évek óta koordinálja a rendezvényt.

„Nemcsak a néptáncos gyerekek jöttek viseletbe, hanem olyan gyerekek is, akiknek otthon fellelhető volt bármilyen régi viseleti darab, illetve járnak Erdélybe vagy Magyarország különböző tájegységeire, és ott beszereztek viseleteket, vagy volt rajtuk egy vállkendő, vagy egy pörgős szoknya, vagy a fiúkon egy kalap, vagy egy hímzett mellény. Azt gondolom, hogy ez is nagyon fontos. Ezen kívül, nagyon büszke vagyok a kollégáimra, akik évről-évre magukra öltik ezeket a csodálatos viseleteket büszkén, és a gyerekeknek példát mutatva egész nap ebben vannak” - mondta Elekné Holló Hilda, a Bolyky Tamás Általános Iskola néptáncpedagógusa.

Az iskolában nagy múltja van a néptánc oktatásnak. A gyerekek minden tájegység táncát a megfelelő öltözékben adják elő. Ezért is volt fontos ez a nap, hiszen így minden tanuló megmutathatta társaiknak a különböző viseleteket.

„Már három éve járok ide az iskolába, nagyon szeretek. Nagyon izgalmas szokott lenni, amiket szoktunk csinálni. Már gólyalábaztam is és három éve járok néptáncolni. Ma mindenki viseletbe öltözött, én már kinőttem a ruháimat, de anyukám csinált nekem egyet” - nyilatkozta Nagy Odett, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

A népi játékokkal is megismerkedtek a diákok. Volt többek között kézműveskedés, mocsárjárás, gólyaláb és zoknilabda dobás. A gyerekeknek lehetősége volt ismét megszerezni az intézmény által életre hívott Hétpróbás Magyar Gyerek címet. Rajzpályázatot is hirdetettek korábban, melyre nagyon sok tanuló beadta alkotását. Nehéz munkája van a zsűrinek.

„A Föld napi rajzpályázat mellett mindig meghirdetjük a népviselet napjával kapcsolatban is a rajzpályázatot. Nagyon sok gyerek készül, alsó és felső tagozat egyformán. Idén több felsős pályázati munka került be. Nagyon nehéz dönteni, mert nagyon szép és összetett munkákat kapunk. Mindig választunk első három helyezettet, és ha van rá módunk, akkor különdíjat is szoktunk osztani” - emelte ki Singlár-Árvai Barbara, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanítója.

A Magyar Népviselet Napja alkalmából szervezett hagyományőrző programra a szülőket is várták.

„Már harmadik éve veszünk részt az iskolában ezen a rendezvényen, a népviselet napján. Minden évben itt vagyok én is a gyerekeket megnézni. Egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom” - tette hozzá Nagy Orsolya, szülő.

A Bolyky Tamás Általános Iskolában 2015-ben indult el az a kezdeményezés, hogy a gyerekekkel jobban megismertessék hazánk régióinak és tájegységeinek viseleteit. A hagyományőrző programot a jövőben is szeretnék megtartani az iskolában.