Az írek nagy napját tartották meg a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban
Kultúra
2023. márc. 17.

Az írek nagy napját tartották meg a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban

Hagyományos ír ünnepséget rendeztek a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban.

A nemzeti walesi tradíció keretén belül a zöld szín dominált az intézményben, ez a diákok többségén meg is jelent valamilyen formában. A tanulókat egy autentikus ír reggeli is várta.

Szent Patrik napja, Írország egyik védőszentjéhez kapcsolódóan az írek nemzeti ünnepe, amelyet minden év március 17-én tartanak. A hagyomány szerint Szent Patrik ezen a napon halt meg 461-ben, akit 16 éves korában kalózok raboltak el, és rabszolgaként tartottak fogva. A legenda alapján emiatt a sorscsapás miatt tért meg Istenhez. Az ünnepség egyik legfontosabb jelképe a lóhere, ugyanis ezzel az apró növénnyel szimbolizálta Szent Patrik a Szentháromságot, valamint a zöld szín is innen eredeztethető. De másik jelentős szimbóluma a huncut kobold is. Az intézményben az ünnepség szellemi atyja és kidolgozója, Puchreiner Gábor angol tanárként egyfajta multikulturalitással színesíti a gyerekek tudástárát.

„ Ez a kultúra, ez az ország, ez a zene nagyon közel áll a szívemhez, így gyakorlatilag ebből indul ki ez az egész. De, mint angol tanár mindenképpen fontosnak tartom az angolszász népek kultúrájának megismertetését. Foglalkozok egy keveset az amerikaival, a kanadaival – ha éppen arról esik szó – vagy Ausztráliáról, vagy Új-Zélandról, ha éppen arról tudok valamit, de tény, hogy Írországról sokkal többet tudok.” - mondta Puchreiner Gábor, angol tanár

A hagyományos ír reggeli már megalapozta a hangulatot, ahol a klasszikus jam és az angol tejes tea került előtérbe. Majd a SZIKSZI ír zenekara, az Emerald Hill adott több felvonásban minikoncertet a diákoknak.

„Nekem nagyon tetszik maga ez az ír mentalitás. Szerintem energikus, szép a hangszerek is nagyon jól összecsengésben vannak, úgyhogy nekem nagyon tetszik, én szeretem.” - nyilatkozott Nagy Zsófia, tanuló, Emerald Hill zenekar énekese

A diáktársak lelkesen vetették bele magukat az ír szokásvilágba, többen most a középiskola elkezdésével szembesültek komolyabban a Zöld sziget kultúrájával.

„Nálunk ilyen általános iskolában nem volt soha és meglepődtem egyébként, hogy van itt ilyen az iskolában, mert ugye ír ünnep és itt nem nagyon népszerű Magyarországon. De egyébként nekem tetszik.” - mondta Dobinszki Kevin, tanuló

A Szent Patrik nap immár közel 10 éve rendszeres programja az intézménynek és mindig nagy sikere van, hiszen kicsit kizökkenti a diákokat a mindennapos mókuskerékből és a szórakozás mellett játékos formában bővítik ismereteiket.