Elindult az Internet Fiesta az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában
Kultúra
2023. márc. 24.

Elindult az Internet Fiesta az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában

Elindult az Internet Fiesta. Könyvtártörténet és Irodalmi hagyományok Ózdon címmel tartottak előadást, majd vetélkedőt a tanulók számára az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban.

A Vasvár Úti Általános Iskola fiataljai foglaltak helyet az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárának termében. Elsőként előadást hallhattak Könyvtártörténet és Irodalmi hagyományok Ózdon címmel. A prezentáció a Honismeret Napjához kapcsolódott, de ezen kívül az Internet Fiesta programsorozat egyik állomása volt. Az idei programokon március 30-ig van lehetőség részt venni.

„Az Informatikai és Könyvtári Szövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az idei évben huszonharmadik alkalommal rendezi meg az Internet Fiesta programsorozatot, amelyhez az ország számos könyvtára csatlakozott. Hosszú évek óta a mi könyvtárunk is csatlakozik a programsorozathoz. A kezdetekben az internet népszerűsítése volt a célja a programnak, ma már azonban az internet felhasználási lehetőségeinek, minél szélesebb körű felhasználása a legfontosabb cél” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

Minden évben hagyomány, hogy a programsorozat részeként a fiatalokkal megismertetik az ózdi könyvtár és az olvasás itteni kultúráját, illetve az irodalom fontosságára is felhívják a figyelmet.

„Azért tarjuk fontosnak ezt minden évben megtartani, hogy az ózdi gyerekek, az ózdi emberek tudják azt, hogy milyen fontos volt az Ózdi Vasgyár a város életében. Konkrétan minden jóléti intézményt, minden kulturális és oktatási intézményt az Ózdi Vasgyár és vezetés hozott létre, illetve ő támogatta az Olvasó Egylet létrehozását is, amely az ózdi könyvtár kultúra alapja volt” - mondta Dankóné Magyar Mária, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa.

Az előadást követően a tanulók közösen elemezték ki a hallottakat, hiszen vetélkedő formájában elevenítették fel a prezentáción elhangzott információkat. A feltett kérdések között szerepelt, hogy mi volt az Olvasó Egylet első feladata, vagy, hogy mi jellemezte a könyvtárat 1949-től 1966-ig? Az Internet Fiesta további programjairól az Ózdi Városi Könyvtár facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, amely programok között található papírfonás és kötés gyönggyel foglalkozások, de játékos illemtan órán is részt vesznek majd a gyerekek.