Április 1-jétől életbe lép az új ügyeleti rendszer – Az Almási Balogh Pál Kórház lesz a központi ügyeleti pont, tárcsázni a 1830-as hívószámot kell
Kistérség
2023. márc. 27.

Április 1-jétől életbe lép az új ügyeleti rendszer – Az Almási Balogh Pál Kórház lesz a központi ügyeleti pont, tárcsázni a 1830-as hívószámot kell

Változik az orvosi ügyeleti ellátás rendszere. Ózdon a helyszín az Almási Balogh Pál Kórház lesz, a központi 1830-as telefonszámot április 1-jétől tárcsázhatja a lakosság.

A Humán Bizottság ülése után az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa tárgyalta azt a napirendi javaslatot, miszerint a jelenlegi ózdi központi háziorvosi vegyes ügyelet megszüntetése szükséges. A döntést az április 1-jével Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is bevezetésre kerülő új háziorvosi ügyeleti rendszer életbe lépése indokolta.

„Április 1-jétől megszűnik az önkormányzat feladatvállalása az orvosi ügyeletek tekintetében. Már a médiában is sokat lehetett hallani, hogy az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladatot, így a helyszín is változik, az Almási Balogh Pál Kórházban lesz majd elérhető az orvosi ügyelet. De minden egyes esetet a 1830-as, várhatóan ingyenesen hívható hívószámon való beszélgetéssel kell kezdeni. Ott egy diszpécser fogja felvenni a telefont, és ő fog dönteni arról, hogy milyen szintű ellátás kell ebben az adott esetben” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnöke.

Fontos, hogy bárkinek bármilyen egészségügyi panasza, tünete, problémája van, akkor a 1830-as telefonszámot tárcsázza, vagy a 112-t. Az Országos Mentőszolgálat diszpécsere a tünet súlyosságát figyelembe véve dönt arról, hogy a pácienst telefonon látják el, ügyeleti ellátási pontra irányítják vagy mentőt küldenek hozzá. Az ellátási terület nagyobb lesz, hiszen az ózdi mellett a putnoki járást is magában foglalja az új felállás.

„Összességében, ha azt nézzük, itt egy forrásbevonás történik, hiszen eddig országos szinten 13 milliárd forintot biztosított a Belügyminisztérium az ügyeletek finanszírozására, most viszont a 2023-as év során ennek több mint a duplája, több mint 26 milliárd forint lesz. Az a cél, hogy egy betegbiztonságot minél inkább szolgáló, és a betegeket minél inkább minőségében megfelelően kiszolgálni tudó ügyelet jöjjön létre” - emelte ki dr. Vámos Henrietta, háziorvos, BAZ Vármegyei Háziorvosi Szakmai Kollegiális vezető.

Az ügyeleti ponton délután négy órától este tíz óráig látják el a feladatot az orvosok. Este tíz óra után a sürgősségi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat végzi másnap reggel nyolc óráig. A 1830-as telefonszám hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon egész nap hívható.