Innovatív tehetségsegítő műhelyfoglalkozásokat tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában
Oktatás
2023. márc. 28.

Innovatív tehetségsegítő műhelyfoglalkozásokat tartottak a Vasvár Úti Általános Iskolában

Digitális eszközökkel tartottak kreatív alkotó műhelymunkákat a Vasvár Úti Általános Iskolában. A foglalkozásokat a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósították meg.

Hét elején külső szakmai előadók által a digitális kultúra és a LEGO robotika témákkal ismerkedhettek meg a diákok a Vasvár Úti Általános Iskolában. Az innovatív foglalkozások a Nemzeti Tehetség Program keretében nyert pályázatnak köszönhetően valósultak meg. A „Tudomány a filmek mögött, művészet a filmekben” című projekt az említett témakörökön felül több műhelymunkát is felölel.

„Ezeken a foglalkozásokon kívül még más tematikájú műhelymunkák is vannak. Egyrészt vannak személyiségfejlesztésű jellegűek és vizuális alkotóműhely képzések, ahol a gyerekek a filmkészítés rejtelmeibe mélyülhetnek el, illetve van egy természettudományos szakkör, ahol különböző fizikai és kémia kísérleteket nézhetnek meg a gyerekek, és ezek is mind a film tematikájára épülnek” - mondta Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A héten az első új terület, amellyel megismerkedtek a rotoszkópos animációs technika volt, némi mesterséges intelligenciával fűszerezve. A digitalizált világban a mai fiatalok igen otthonosan mozognak, viszont ez az a terület, amelyben mindig van hová fejlődni.

„Én azt gondolom, hogy a digitális önkifejezés egyik kulcs kompetenciája az, hogy valaki hogyan tud animációkat és digitális mozgóképeket létrehozni, Ezáltal úgy vélem, a jövőben is sikeresebbé teheti saját magát, és ha sikeres emberekkel vesszük magunkat körül, akár Ózdot is, az önmagában hozzájárulhat a város fellendüléséhez” - hangsúlyozta Máté István, digital product designer.

A filmes animációk mellett a LEGO robotok programozása nyűgözte le a tanulókat. A foglalkozáshoz az intézmény saját LEGO Education készleteit használták.

„Most egy tematikus projekt órán vesznek részt a diákok. Az ötlet onnan jött, hogy múlt héten volt a víz világnapja, és ezeknek a területeknek a kiaknázása folyik éppen. Ezt úgy kell érteni, hogy ilyenkor adunk a diákoknak egy projekt témát, ami most a víz, és ennek az összes olyan témáját próbáljuk átépíteni a Lego Education készletek segítségével, amelynek a hatására nagyon sok területen tud fejlődni a diák” - emelte ki Kállai Balázs, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola biológia tanára.

A program júniusig tart, és a fejlesztő órákon felül a fiatalokra két kirándulás is vár. A tervek szerint ellátogatnak a budapesti Illúziók Múzeumába, valamint a répáshutai Bükki Csillagdába.