Üzleti tervek, iskolai átszervezés és az Ózdi Városi Óvodákat érintő ütemezés is előtérbe került az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ülésén
Önkormányzat
2023. márc. 29.

Üzleti tervek, iskolai átszervezés és az Ózdi Városi Óvodákat érintő ütemezés is előtérbe került az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ülésén

Az ÓSÉK és az ÓMÉK üzleti terve és két iskola átszervezése is helyet kapott az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság ülésén. Minden napirendi pontot elfogadtak a tagok.

Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság tartott ülést a Városháza nagy tanácstermében. Elsőként az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft., valamint az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. 2023. évi üzleti terve került napirendre. Utóbbi esetében Bukovinszky Zsolt ügyvezető számos információval egészítette ki a benyújtott dokumentumokat. Kiemelte, hogy a nyitvatartások szüneteltetésével az áramszámla tekintetében például havi szinten 1,5 millió forinttal sikerült csökkenteni a költségeket, de a fűtés tekintetében ennél is jóval jelentősebb, havi 10 millió forintos ez az összeg. A város kulturális életének meghatározó telephelyei a tervek szerint május elején nyitják meg kapuikat. Addig, a következő hetekben pedig már megkezdődik a takarítás, a karbantartás a technikai  eszközök beüzemelése.

„Ha már nem kell fűteni, akkor április közepén tervezzük azt, hogy a közművelődésben dolgozók, akik az irodában dolgoznak már visszamennének a rendezvények előkészítésével foglalkozni. Az első programunk egyébként április 30-án lesz. Ez egy kétnapos program 30-án és 1-én. 30-án Korda György és Balázs Klári, 1-én pedig a helyi csoportok és egyéb kiegészítő programok lennének az Ifjúsági Parkban” - mondta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Az ügyvezető kiemelte továbbá, hogy a közösségi házak esetében a bérleti díjakba beleépítik az energiaköltségeket is. Bukovinszky Zsolt a televíziót érintő változásokról is számot adott. Az ülésen szó esett még a Kazincbarcikai Tankerületi Központ által kezdeményezett intézményátszervezésekről is. Két, szakmailag indokolt javaslat született meg. Első esetben a domaházi iskoláról beszéltek, amely összevont csoporttal működik. Ez mind a gyerekekre, mind a nevelőkre rossz hatással van, valamint számos tanárnak ki kell járnia órát adni. Esetükben az a döntés született, hogy iskolabuszt biztosítanak a diákok számára.

„Az a legjobb a gyereknek, hogy ha abban az osztályban tanul, olyan gyerekekkel, ahova neki járni kell. Első osztályos az első évfolyamban, második, harmadik, negyedik osztályos pedig abba az évfolyamba kell, hogy járjon. A másik pedig a 48-as úti iskola helyzete volt. Tudjuk jól, hogy térségünkben egyre több a sérült gyermek, és azt hiszem az egyértelmű, hogy a létszámot meg kell emelni, hogy megfelelő szakellátásban részesüljenek ezek a gyerekek” - tette hozzá Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Az utolsó napirendi pont az Ózdi Városi Óvodák 2023-ban esedékes beiratkozási időpontjainak és takarítási szüneteinek az ütemezése volt. Minden javaslatot elfogadtak és a testület számára elfogadásra javasoltak a tagok.