Az egyház lesz két iskola épületének a tulajdonosa
Város
2023. márc. 29.

Az egyház lesz két iskola épületének a tulajdonosa

Két iskola kerül az egyház tulajdonába. Egy törvénynek köszönhetően az egyház tulajdonba kérheti az általa jelenleg kezelésben és üzemeltetésben tartott oktatási intézményeket.

Decemberben az országgyűlés elfogadott egy törvényt, amelynek köszönhetően számos változás áll be az oktatási intézmények tekintetében. Két iskolának ugyanis már nemcsak a fenntartója, hanem tulajdonosa is lesz az egyház.

„Ebben a módosításban, konkrétan a 11/a paragrafusban az van, hogy azok az egyházak, amelyek önkormányzati tulajdonban lévő épületekben oktatási tevékenységet folytatnak – akár általános iskolai, akár középiskolai oktatást – ha február 28-ig jelzik a tulajodon önkormányzatnak az erre való igényüket, akkor a törvény erejénél ez az ingatlan tulajdon joga az egyházhoz kerül” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

Az Egri Főegyházmegye benyújtotta az erre vonatkozó igényét. Ezt a képviselő-testületnek meg kell tárgyalnia ez év szeptemberéig. Ennek két kimenetele lehet. Az egyik szerint a testület elfogadja ezt, a másik lehetőség, hogy ha nem születik meg ez a határozat, ekkor az egyházmegye bírósági úton érvényesítheti ezt a kívánságát. Városunkban három ingatlant érintett volna a törvénymódosítás, de a tárgyalásoknak köszönhetően egyet sikerült megtartani.

„Az önkormányzat számára hatalmas vagyonvesztést jelent az, hogy a három ingatlan közül kettőt elveszítünk, hiszen a SZIKSZI és a II. János Pál Katolikus Általános Iskolának az értéke is több mint egymilliárd forint. Ez hiányozni fog az önkormányzat vagyonleltárából, de így is nagy siker az, hogy érsek úr megértő volt, és legalább az Alkotmány Úti Óvodát nem kérte el, így ezt sikerült megmenteni, hogy a másik célt, a családok átmeneti otthonának a megvalósítását biztosítani tudjuk az épület segítségével” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ennek alapján az említett két intézményt kötelező tulajdonba adni az egyháznak. Így tehát a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium, valamint a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda a közeljövőben az egyház tulajdonába kerül majd.