Oltás és különböző riasztó spray – védekezzünk a kullancsok csípése ellen
Hírek
2023. ápr. 24.

Oltás és különböző riasztó spray – védekezzünk a kullancsok csípése ellen

Egyre inkább előfordulnak a természetben a kullancsok. Védekezni ellenük zárt ruházattal, különböző spray-k használatával, valamint az oltás felvételével tudunk.

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk majd a szabadban. Tavasszal a természetben a kullancsok is egyre aktívabbá válnak. A zöld területeken történő kirándulást vagy túrázást követően ezért érdemes alaposabban átnézni testünket, hogy nem talált-e meg minket egy-egy példány. Fő élőhelyük ugyan az erdő, de a fűben, az alacsony bokrok ágain bárhol meglapulhatnak. Ruhánkba kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a pulóver és a nadrág alá, elérve bőrünket.

A fertőzés elkerülése érdekében kiránduláskor viseljünk zárt ruházatot, gyűrjük a bakancsba, zokniba a nadrág szárát, és viseljünk sapkát. Használjunk kullancsriasztó spray-t, amelyet többször is magunkra fújunk a túra alatt. A kullancsok nem szeretik a napfényt, az árnyékban, a sűrű növényzetben élnek, így ezeken a területeken fokozottan figyeljünk oda.

Amellett, hogy kellemetlen élősködőkről van szó, különböző vírusokkal és baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, amelyek a csípés során a szervezetünkbe kerülhetnek. A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek közé tartozik a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az előző ellen létezik védőoltás, addig a Lyme-kór ellen csak kellő körültekintéssel védekezhetünk. Fontos, ha megtaláltuk bőrünkben a kullancsot, próbáljunk meg mihamarabb kiszedni magunkból.

„A kullancs eltávolításával kapcsolatban szeretném elmondani, hogy külön kullancs eltávolító csipez létezik. Csak ezzel lehetne eltávolítani a kullancsot. Ne próbáljuk balzsammal vagy kenőccsel kiszedni. Itt hangsúlyoznám, hogyha a kullancsot eltávolítottuk és a feje bennünk mard, nem kell megijedni, mert az magától ki fog lökődni. Ezt követően fertőtleníteni kell a kullancs eltávolításának területét” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Ha a csípést követő napokban vagy egy héten belül láz jelentkezik, akkor annak oka lehet a helyi elfertőződés is. Ekkor tehát mindenképp orvoshoz kell fordulni. Erős fejfájás és izomfájdalom is jelentkezhet. A Lyme-kór nem jár lázzal, ellenben jellegzetes bőrtünetet okoz, ami nem csak a csípés körül, hanem bárhol megjelenhet a testünkön. 5 cm-nél kisebb vagy nagyobb is lehet a sokszor céltáblára emlékeztető bőrpír. Ez semmilyen egyéb tünettel nem jár, de hosszabb időn át megmarad. Ha viszket és néhány napon belül elmúlik, akkor vélhetően allergiás reakcióval, vagy egyéb rovar csípésével volt dolgunk. Ebben az esetben is fontos a megelőzés és a tájékozódás a témával kapcsolatban.