A rendszeres szűrés életet menthet
Egészség
2024. ápr. 10.

A rendszeres szűrés életet menthet

Ma van a nemzeti rákellenes nap. Az elmúlt években számos olyan esemény volt, amellyel a rendszeres vizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet Ózdon.

Önvizsgálat, szűrés, ismeretterjesztés. 2022-ben az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője, Agócs Tamásné látogatott el a Bolyky Tamás Általános Iskolába a rákellenes világnap alakalmából. A rendszeres szűrés fontosságát hangsúlyozta.

„A rák az nem közveszélyes, hanem önveszélyes. Mindenkinek ismernie kell az önvizsgálati módszereket. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy tinédzserkorban már nagyon fontos megismerni a módszereket. Hiszen saját magunknál senki nem ismeri jobban a testünket, illetve a változásait. Ha ők minden hónapban elvégzik ezeket a vizsgálatokat, mint például a mell és a bőr vizsgálatát, akkor azonnal észre tudják venni, ha bármiféle változás történik a testükben” - mondta Agócs Tamásné, az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

A rákos megbetegedések leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, fertőzések, foglalkozási ártalom, alkoholfogyasztás, elhízás és UV sugárzás. Ezek kerülésével a betegség megjelenésének esélye is csökken. Ózdon a mellrák elleni küzdelem jegyében minden évben figyelemfelkeltő sétára indulnak az emberek. A városban élők és dolgozók számos csatornán igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségre, hiszen életmentő lehet, ha valaki időben észleli a bajt.

„Szívesen jövök minden rákellenes foglalkozásra. Szoktam néha énekelni is, hogy vidámabbak legyünk, mert sajnos a tagjaink közül nagyon sokat elmentek. Én 1941-ben születtem, 82 éves vagyok, harminc éve műtöttek, és itt vagyok egészségesen” - nyilatkozta Kovács Gyuláné.

A Budai Egészségközpont két évvel ezelőtt készített egy összefoglalót, amelyben az akkori legfrissebb adatokat dolgozták fel. Úgy tudjuk, jelenleg is ez a legátfogóbb tanulmány. Ebből kiderül, hogy minden nyolcadik férfi és minden tizenegyedik nő rákos lesz élete során. Előbbiek esetében a vezető daganattípus a tüdőrák, de sokszor megjelenik a prosztata- és végbélrák is. A nőknél leggyakrabban mellrák alakul ki, de a végbél és a tüdő is gyakori. 2020-ban 19.300.000 megbetegedés volt, melyekből 10.000.000 eset végződött halállal. A legnagyobb számban diagnosztizált daganatos megbetegedés a mellrák, a legnagyobb mortalitású pedig a tüdőrák. Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 2019-es adatok alapján tette közzé, hogy 100.000 főre lebontva az Európai Unióban Magyarország vezeti a rákban elhunytak listáját 328 fővel.