Megemlékezés, ünnepi műsor, Apáczai napok és fenntarthatóság – így kezdődött a programsorozat az intézményben
Oktatás
2023. ápr. 26.

Megemlékezés, ünnepi műsor, Apáczai napok és fenntarthatóság – így kezdődött a programsorozat az intézményben

A fenntarthatósági témahéttel összekapcsolva rendezték meg Táblában a Tavaszi Apáczai Napokat. Egy játékos divatbemutatóval is készültek a fiatalok.

Széplaky Béla, egykori iskolaigazgató emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött az idei Tavaszi Apáczai Napok rendezvénysorozat. A táblai Apáczai Csere János Általános Iskola egykori intézményvezetője előtt az iskola vezetése és tanulói mellett meghívott vendégek is tisztelegtek. A volt pedagógus meghatározó személyisége volt a városrésznek.

Az ünnepségre családtagjai is évről-évre ellátogatnak. A koszorút is lánya, Szabóné Széplaky Zita helyezte el az emléktábla alatt. A program a zsibongóban folytatódott, ahol a vendégek köszöntése után két szavalat is elhangzott. Az intézmény számára nagyon fontos ez az esemény. A megtartása már hagyománnyá vált az elmúlt esztendőkben.

„Intézményünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására, ezért bír számunkra nagy jelentőséggel, hogy minden évben ilyenkor, Béla nap környékén megemlékezzünk egykori igazgatónkra, Széplaky Béla tanár úrra. Nagy örömünkre szolgál, hogy minden évben a család tagjai is részt vesznek ezen az ünnepségen, és így méltóan tudunk emlékezni egykori nagyjainkra” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Az idei évben ismét összekötötték ezt az eseményt a fenntarthatósági témahéttel. Utóbbi programjai egész héten tartanak. Az ünnepség hivatalos része után egy másik produkcióval is készültek, amely a tematikus héthez kapcsolódott. Ez nem volt más, mint egy játékos divatbemutató. Minden évfolyam készített egy vagy két ruhakölteményt, amelyek alapanyaga valamilyen hulladék volt újrahasznosított formában.

„Tanár néni összerakta a ruhákat és utána csinált ilyen virágokat, meg még ezt a ruhát és ilyen masnikat” - nyilatkozta Németh Liliána és Balázs Bendegúz Zoltán.

Ezeket a kollekciókat be is mutatták a közönségnek. Tanáraik olvasták fel a ruhakölteményekhez tartozó fontos információkat. Ezt követően kezdődött a Föld napja vetélkedő. A témanapok folytatásában az egészségvédelem, a sportolás, a fenntarthatóság és a hulladékgazdálkodás lesz a középpontban.