Méltó búcsú
Város
2021. szept. 16.

Méltó búcsú

Hamarosan szórásos temetkezési forma is elérhető lesz Ózdon. Megfelelő helyszínt a Táblai temetőben alakított ki az üzemeltető. A beruházás teljes költségeit az Ózdinvest Kft. állta.

Napjainkban egyre elterjedtebb a hamvak elszórásával végső búcsút venni szerettünktől. Erre a legalkalmasabb hely az úgynevezett temetői szóró-parcella. Eddig ilyen lehetőség nem volt adott Ózdon, azonban az igény már többször felmerült. Városunk vezetői ezért határoztak úgy, hogy kialakítanak egy ennek megfelelő helyszínt a Táblai temetőben.

„Tavaly találkoztam először azzal a lakossági kéréssel, hogy valósítsuk meg Ózdon a szórásos temetkezési formát. Ennek már most megtörtént a kivitelezése, itt a Táblai temetőben. Az Ózdinvest Kft., a temetők üzemeltetője elkészítette a városban a szórásos temetkezési formára alkalmat adó helyet, itt négyezer temetkezésre van lehetőség. A lakossági kéréseket a továbbiakban is igyekszünk teljesíteni, lehetőségeink függvényében” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A beruházást az Ózdinvest Kft. saját forrásból valósította meg, mintegy tizenkétmillió-kétszázezer forintból. A szóróparcella központi része az az oszlopfő, amelynek gránit, üveg és rozsdamentes acél elemeit egy lemezből készült díszburkolat védi az esetleges sérülésektől. Ezt természetesen a szertartás időtartamára eltávolítják. A hamvak szórása elektromágneses módszerrel működik. A folyamatot egy esetleges áramszünet sem zavarhatja meg. A rendszer távirányítóval, kezelő panellel és kézi vezérléssel is elindítható.

„A tavalyi évben meg is lett rendelve november környékén, de az időjárási viszontagságok miatt idén tudtuk kivitelezni az építményt. Ez két részből áll, egyrészt alépítmény, illetve felépítmény” - nyilatkozta Molnár Ákos, az Ózdinvest Kft. temetkezési divízióvezetője.

Az elhunytak névtábláját pedig támfalra fogják rögzíteni, ezek mérete és anyaga minden esetben megegyezik majd az egységes látvány érdekében. A kivitelezés során igyekeztek méltó környezetet is teremteni. Az ágyásokba fenyőkérget helyeztek, többféle tuját, csüngő füzet és babért is telepítettek. Közel száz növényt ültettek el. Több kamera is figyeli a helyszínt a rongálások elkerülése érdekében. A sírhely igazából nem igényel időszakos karbantartást a hozzátartozóktól, ugyanis a környezet állapotának fenntartása az üzemeltetőt terheli. Hamarosan megtörténik a terület műszaki átadása is.