Megkezdik az óvodát – három napig írathatják be gyermekeiket a szülők
Oktatás
2023. máj. 3.

Megkezdik az óvodát – három napig írathatják be gyermekeiket a szülők

Ma kezdődött a hivatalos óvodai beiratkozás. A tennivalókat három napig, reggel nyolctól délután négy óráig végezhetik el a szülők. A folyamathoz a legfontosabb személyes iratok szükségesek.

Május elején az intézmények kitárják kapuikat, hogy a szülők be tudják íratni apróságaikat. Az Ózdi Városi Óvodák mindegyik telephelye várja a gondviselőket. Először a körzetükbe tartozó kicsiket kell felvenniük, de amíg a férőhely engedi, úgy messzebbi lakóhellyel rendelkező gyermekeket is befogadhatnak a választott intézmények. Annyi apróságot tudnak fogadni, ahányan megkezdik az iskolát szeptembertől.

„Ebben a nevelési évben május 3-tól május 5-éig tart az az időszak, amikor be lehet íratni azokat a gyerekeket, akik 2023. augusztus 31-ig betöltik harmadik életévüket. A legfontosabb iratok a születési anyagkönyvi kivonat, TAJ-kártya és lakcímkártya, amire legfőképpen szükség van. Azokat a gyermekeket is be lehet íratni, akik novemberig vagyis a beiratkozástól ámított fél éven belül betöltik a harmadik életévüket. Őket előjegyzésbe vesszük, és amennyiben a férőhely engedi, akkor nekik is lehetőségük lesz az óvodai nevelést igénybe venni” - mondta Répási Judit, az Ózdi Városi Óvodák Nemzetőr Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A Nemzetőr Úti Tagóvodából 64 gyermek távozik, hogy megkezdje iskolás éveit, így hozzávetőlegesen ugyanennyi apróságot tudnak majd fogadni, hogy kiscsoportos lehessen. Aki rendelkezik gyermekvédelmi kedvezményre jogosító, vagy hátrányos helyzetet igazoló dokumentummal, azt is érdemes magával vinnie. A beiratkozás során a pedagógusok több kérdést is feltesznek a szülőknek, ami a kicsi szokásaival kapcsolatos.

„Személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát hoztam, az enyémet és az övét is. Voltunk múltkor itt a nyílt napon. Ezzel az óvodával nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Ide jártam én is, a keresztlányom is, úgyhogy mindenképpen úgy döntöttünk, hogy őt is ide hozzuk” - nyilatkozta Városi Anna Mercédesz.

A varosioviozd.hu honlapról letölthetőek a szükséges dokumentumok. A beiratkozással kapcsolatos teendőket egyébként nem csak a kiscsoportos szülőknek kell elvégezniük, hanem azoknak is, akiknek gyermekük a középső vagy éppen a nagycsoportot kezdi meg szeptembertől. Ez a három nap csak a hivatalosan kijelölt beiratkozást fedi le, ám a szülők szinte bármikor beadhatják a jelentkezési kérelmet az intézményekbe. A felvételről pár héten belül írásban értesítik majd a szülőket.