Az óvodapedagógusokat köszöntötték az Olvasóban. Pedagógiai Szolgálati Emlékérmek, intézményvezetői dicséretek.
Oktatás
2023. jún. 9.

Az óvodapedagógusokat köszöntötték az Olvasóban. Pedagógiai Szolgálati Emlékérmek, intézményvezetői dicséretek.

Az óvodapedagógusokat köszöntötték az Olvasóban. Az eseményen ketten Pedagógiai Szolgálati Emlékérmet vettek át, tízen pedig intézményvezetői dicséretet érdemeltek ki.

Az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájából érkező zeneóvodások nyitották meg az ünnepséget, az Olvasó Adorján Lajos termében. Köszöntő versek és tűztánc is színesítette az ünnepi perceket. Közel száz óvodapedagógus, valamint az oktató és nevelő munkát segítő pedagógiai asszisztens foglalta el a helyét. A résztvevőket Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere üdvözölte, aki megköszönte áldozatos munkájukat. Úgy fogalmazott, hogy egy olyan hivatást választottak, ami több tekintetben is hatalmas nagy felelősséggel jár.

„Ami az Önök napjában csak egy pillanat, és este már nem is emlékeznek rá, az a gyermek lehet, hogy hatvan évesen is emlékezni fog arra az egy mondatra, amit ott hallott. Ezt a felelősségteljes munkát szeretném Önöknek megköszönni és gratulálok ahhoz, hogy kitartóan és folyamatosan végzik ezt a hivatást és az egész város nevében szeretném, hogyha éreznék mindenkinek a köszönetét” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke egy csokor virággal mondott hálát. Juhász Tamásné az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője is elmondta ünnepi köszöntőjét. Nagy öröm volt számukra, hogy az Olvasó helyet adott a rendezvénynek, így méltó helyszínen ünnepelhettek.

„A pedagógusnap alkalmából a mai napon terveztünk egy olyan ünnepséget, amellyel elismerhetjük ebben a nevelési évben az óvodapedagógusok és az őket segítő pedagógiai asszisztensek munkáját. Második alkalommal kerül sor ilyen körben, mint az Ózdi Városi Óvodák intézménye, erre a rendezvényre. Nagy öröm számomra, hogy helyet ad nekünk az Olvasó és ebben a gyönyörű, impozáns teremben ünnepelhetünk együtt, közösen a kollégákkal” - mondta Juhász Tamásné, az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

Új kezdeményezés volt, hogy elismerésben részesítették az adott nevelési évben kiemelkedő pedagógiai munkát végző óvodapedagógusokat. Tíz áldozatos munkát végző nevelő részesült ebben az intézményvezetői elismerésben. A hagyományokhoz híven szolgálati emlékérmet nyújtott át két, pályájától leköszönő kollégájának, Maruzsi Margitnak és Kotlóczki Mihálynénak, akik óvodapedagógusi hivatásukat negyven éven keresztül látták el.

„Majdnem minden gyerekre visszaemlékszem. Ha nem a nevére, akkor az arcáról megismerem. Nagyon sok olyan dologgal találkoztam, amikor gyereket, unokát hoztak hozzám már az utóbbi időben és ez számomra nagyon megható volt. Ugyanolyan bizalommal fordultak hozzám a volt óvodásaim, mint annak idején az ő szüleik” - emelte ki Kotlóczki Mihályné, óvodapedagógus.

Maruzsi Margit több intézményben, falun és városon is dolgozott. Egy azonban közös volt ezekben a helyekben, hogy meghatározó embereket ismert meg.

„Úgy gondolom, hogy mind a három helyen olyan emberek vettek körül, akiknek csak hálás lehetek azért, hogy ilyen jól alakult a pályám. Többször tartottam bemutatókat városiaknak, vidékieknek” - nyilatkozta Maruzsi Margit, óvodapedagógus.

Az ünnepség zárásaként egy meglepetés vendég érkezett Szőke Gábor plébános személyében. A megjelentek megtekinthettek egy az Ózdi Városi Televízió munkatársai által készített pár perces összeállítást is Gyerekszáj címmel, amelyben maguk a gyerekek számoltak be róla, milyennek gondolják óvónőiket. A kisfilm sokak arcára mosolyt csalt a teremben. A folyosón egy tárlat is várta a megjelenteket, amelyen számos kitüntetés, eredmény és festmények is helyet kaptak. Az alkotások az óvodapedagógusok keze munkáját dicsérik, az elismerések pedig szintén az ő nevükhöz fűződnek.