Múlt és jövő
Kultúra
2021. szept. 22.

Múlt és jövő

Kulturális hungarikumokat népszerűsítettek városunkban. A rendezvénynek a Digitális Erőmű adott ma otthont.

A férfiak huszár egyenruhában, a hölgyek díszmagyarban álltak azon a rendezvényen, amely a kulturális hungarikumokat igyekezett népszerűsíteni Ózdon. A Digitális Erőmű nagycsarnokában városunk több oktatási intézményének diákjai és pedagógusai is részt vettek. Az egész napos esemény ünnepélyes megnyitóján elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a jelenlévőket, aki egyben a rendezvény fővédnöke is.

„Az a nép, s az a nemzet, amely nem táplálkozik a múltjából, a hagyományaiból, az egyrészt gyökerét veszített, s a jövőjét sem ismerheti. Aki viszont támaszkodik a múltjára, tiszteli, becsüli azt és tanul belőle, annak megalapozott a jövője. Ezért nagyon fontosak azok a rendezvények, mint a mai is, hogy azok a fiatalok, akik először találkoznak a viselettel, először találkoznak azzal, hogy vannak hungarikumok. Vannak olyan büszkeségeink, amelyek nemzeti szinten kiemelt hagyományok, melyek tiszteletet parancsolók nemcsak országon belül, hanem széles e világon” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Riz Gábor utalt ezeréves történelmünk nehéz időszakaira is, továbbá azokra a csoportokra, akik tetteikkel, és akár fegyverrel is kiálltak hazánk szabadságért. Így hagyományaink őrzését és ápolását kiemelten fontosnak tartja. A rendezvény fővédnökének beszéde után a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai vasvári verbunkos táncot mutattak be.

A nagycsarnokban a korabeli viseletek mellett harci eszközöket is láthattak a résztvevők. Így például huszárkardokat és különféle lőfegyvereket is. A továbbiakban az eseményt szervező Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke, Varga Gábor szólt a jelenlévőkhöz.

„Nagyon fontos, hogy régen is verbuválással toborozták a huszárokat, a katonákat Kossuth seregébe. Mi is, a mai világban is verbuválunk a mi egyesületünkbe, a hagyományőrzők közé, hogy új tagokkal erősítsük a hagyományőrzők népes táborát. Úgyhogy szeretettel várom azokat, akik esetleg fogékonyak, érdeklődnek ez iránt a dolog iránt, hogy keressenek minket, jelentkezzenek. Várunk mindenkit a sorainkba” - mondta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A megnyitó ünnepség vendége volt dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész is, aki elsőként a két legkeresettebb hungarikumról tett említést. Ezek egyike a tokaji bor a másik pedig a magyar huszár. Az előadó az 1848-49-es szabadságharc huszárairól osztott meg érdekes információkat a hallgatósággal.

„Gyakorlatilag a XVIII. században alakult ki az a harcászati rendszer, ami nélkülözhetetlenné tette a modern, a XVIII. században kialakuló könnyű lovasságot, aminek a mintája a magyar huszár volt” - fogalmazott dr. Kedves Gyula, ezredes, hadtörténész.

A nap folyamán a vendégek fegyvermustrán is részt vehettek. Az esemény másik helyszínén, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban este hat órától pedig a táncház módszert ismerhették meg a látogatók. A programon a Szabad Szombat Táncegyüttes, a Gyöngyvirág Néptánccsoport és a Dűvő Zenekar működött közre.