Környezetvédelmi előadást tartott Antal Ottó Péter, okleveles környezetmérnök az Ózdi Városi Könyvtárban
Város
2023. jún. 23.

Környezetvédelmi előadást tartott Antal Ottó Péter, okleveles környezetmérnök az Ózdi Városi Könyvtárban

A környezetvédelem másik oldala címmel tartott előadást az Ózdi Városi Könyvtárban Antal Ottó Péter, okleveles környezetmérnök. A beszámolóra többen is érkeztek.

Grafikonokkal és tényszerű számadatokkal tarkított környezetvédelmi előadást tekinthettek meg az érdeklődők tegnap délután az Ózdi Városi Könyvtár rendezvénytermében. A kifejezetten felnőtteknek szóló beszámolót egyszer már láthatta a nagyérdemű Ózdon, azonban aktualitása és fontossága miatt ismét elhozták városunkba.

„Antal Ottó Péter volt az, aki megkeresett minket, az előadónk, hogy volt már neki ez az előadása, csak többen is kérdezték tőle, hogy nem látták és szeretnék meghallgatni. Így megkeresett minket, és mi teret adtunk ennek a lehetőségnek, hiszen a környezetünk védelme mindenki számára nagyon fontos” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár igazgatója.

Antal Ottó Péter a Veszprémi Egyetemen végzett környezetmérnökként. A környezetvédelmet már 1997-től szívügyének érezte. Fontosnak tartja, hogy az emberek megismerjék a globális problémákat, meglássák az okok és okozatok közötti összefüggéseket. A felnőtteknek szóló előadáson olyan információkat oszt meg, melyek elgondolkodtatják a hallgatót.

„A környezet állapota ugye nagyon sokat változott a XX. században, főleg az antropológiai hatások következtében. Az ipari termelés több mint meghússzorozódott, a népesség háromszorosára növekedett. Hallottunk ugye a legnagyobb globális problémákról, mint például a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a fajok kihalása. Most ezekről szeretnék egy összefoglaló képet nyújtani az előadás keretein belül. Ez az előadás nem lesz egy alapvetően optimista hangvételű, mert sajnos szembe kell néznünk azokkal a környezeti ártalmakkal, amiket a XXI. század elején okoztunk. És erről próbálok egy összefoglaló képet mutatni” - emelte ki Antal Ottó Péter, okleveles környezetmérnök.

Az előadó véleménye szerint az utolsó percben vagyunk, amikor még változtathatnánk a tendenciánkon. Ennek motorját azonban nem a környezetben, nem a tudományban és technológiában kell keresni. Valójában teljes gondolkodásmód váltásra lenne szükség, aminek keretén belül a GDP alapúról át kellene állni a közjó alapú gazdaságra. Az előadás végén a nézők kérdéseket tettek fel, átbeszélték a hallottakat és közösen levonták a megfelelő következtetéseket. Az érdeklődőket arra buzdította, hogy merjenek kilépni a fogyasztói társadalom csapdájából. Ne az anyagi javak hajszolásában keressék a boldogságot, hanem sokkal inkább az olyan értékekben, mint a szépség, igazság, szeretet vagy barátság.