Rendszer problémák
Politika
2021. szept. 22.

Rendszer problémák

Nem volt problémamentes az ellenzéki előválasztás indulása. Az első nap délelőttjén leállt a rendszer. Egyesek külföldi hekker támadást, míg mások szimpla túlterhelést látnak a dologban.

Szombaton reggel vette kezdetét az ellenzéki előválasztás. Választókerületünkben két jelölt közül dönthetik el a voksolók, hogy kire adják le szavazataikat. Nem volt ugyanakkor zökkenőmentes az indulás, ugyanis az első délelőtt leállt a rendszer. Több sajtóorgánum is külföldi hekker támadásról számolt be, míg egyesek a magas részvétel miatt szimpla túlterheltségről beszéltek. A hibát napokba tartott kijavítani, így ma reggel nyolckor nyitották meg újra a szavazást.

„Mindenki demokratikus módon, önszántából, hite szerint döntsön arról, hogy ki lesz a legerősebb jelölt majd, amikor az előválasztás véget ér. Ezeket a dolgokat, amelyek megtörténtek szombaton, ugye a rendszer leállásán kívül is voltak egyéb gyanús és kellemetlen atrocitások. Ezeket még jobban, még nagyobb figyelemmel próbáljuk kiszűrni és megakadályozni, hogy ne legyenek erre utaló magatartásformák” - mondta Farkas Péter Barnabás, előválasztási képviselőjelölt.

A szabályok szerint online is lehet szavazni a www.elovalasztas.hu weboldalon. Emellett személyesen hétköznapokon a Városház téren felállított sátornál járulhatnak az urnákhoz a választók. A voksoláshoz lakcímkártya, és egy érvényes fényképes igazolvány szükséges.

„Valóban beszüntették a szavazást a szombati és vasárnapi napon. Ma reggel újraindult a rendszer. Információim szerint akadozva, de működik. Már sokan tudtak szavazni. Én bízom benne, hogy ezzel a demokratikus lehetőséggel sokan fognak élni, és ugye két nap csúszással szeptember 28-a után ki fog derülni, hogy ki nyerni az ellenzéki előválasztást” - emelte ki Kiss Sándor, előválasztási képviselőjelölt.

A rendszerhiba miatt kiesett időt a szervezők döntése értelmében pótolják, így nem vasárnap, hanem kedden zárul majd az első forduló. Részeredmények nem várhatóak, a szavazatokat egyszerre számlálják. A második fordulóban a képviselőkre már nem, hanem a három legtöbb szavazatot kapó miniszterelnök-jelöltre lehet majd voksolni október 4-e és 10-e között.