Újabb hőségriasztás lépett életbe
Hírek
2023. júl. 10.

Újabb hőségriasztás lépett életbe

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdáig. Ózdon az önkormányzat pára kapu kihelyezésével, vízosztással és a strand hosszabb nyitvatartásával segíti a lakosságot.

Szaniszló Károly közbiztonsági referens eligazítása után kezdték el bepakolni a fél literes vizeket a kocsi csomagtartójába az Ózd Városi Rendészet munkatársai. Két helyszínre szállították ki a zsugorokat, ahol az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai szétosztották ezeket a járókelők között. Ennek oka, hogy az országos tisztifőorvos újabb hőségriasztást rendelt el a mai naptól. Ez egészen szerda éjfélig tart. Ózd Város Önkormányzata igyekszik segíteni a lakosságnak abban, hogy elviselhetőbb legyen a meleg. Több intézkedés is életbe lépett ennek érdekében.

„Az idei évben ez már a második hőségriasztás. Ebben a hőségriasztásban az önkormányzat igyekszik segíteni a városlakókat azzal, hogy ivóvizet osztunk hétfőn, kedden, szerdán tizenegy és tizennégy óra között a Gyújtó téren, illetve az Ózdi Almási Balogh Pál Kórház előtt. A városi strand egy órával hosszabb ideig vehető igénybe, valamint az önkormányzat előtt, a Városház téren párakapu és ivókút is elérhető” - emelte ki Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében arra figyelmezteti a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre. A tűző napon könnyen napszúrást is kaphatunk, így vonuljunk árnyékba, vagy használjunk valamilyen fejfedőt. A tartósan meleg időjárás olykor ártalmas hatással lehet a szervezetre. Fáradékonyabbak, idegesebbek és tompábbak lehetünk ezekben a napokban. A város lakossága is fokozottan odafigyel ilyenkor.

„Ujjatlanban járok, napszemüveget hordok, mást nem tudok. Meg rengeteg vizet iszok, ez a lényeg” - mondta Puskó Jánosné.

„Inkább árnyékba vonulunk, meg vizet hordok magammal, és nem járkálok napközben, csak ha muszáj” - nyilatkozta Bodó Vilmosné.

„Hűsölünk, hűsölünk, vízzel, üdítővel. Tegnap Pesten voltam, és hát ott is ez megy, nagyon meleg van” - fogalmazott Berencsy Ilona.

Fontos odafigyelni továbbá arra is, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon. A nagy melegben viseljünk olyan ruhát, ami megóv minket az erős napsugárzástól. Bőrünkre is fontos odafigyelnünk, így akár egy sétáláshoz is érdemes bekenni magunkat naptejjel.