Határok nélkül – Tizenöt éve adták át Susát és Rimaszécset összekötő erdei utat
Város
2023. júl. 15.

Határok nélkül – Tizenöt éve adták át Susát és Rimaszécset összekötő erdei utat

A Susa-Rimaszécs erdei út átadásának tizenötödik évfordulójára emlékeztek hétvégén. A határnál lévő kopjafánál ünnepi műsorral várták a résztvevőket, akiket később meg is vendégeltek.

Határon innen és túl is érkeztek résztvevők arra a megemlékezésre, amelyet a Susát Rimaszéccsel összekötő erdei út átadásának 15. évfordulója alkalmából rendeztek. A megjelentek a Tompa Mihály Közösségi Háztól indultak az erdei úthoz. Az ünnepi műsort a határkőtől mindössze néhány lépésnyire található kopjafánál tartották, mely egy szavalattal indult. Ezt követően Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki a rendezvény előzményeiről is beszélt.

„Ez a rendezvény 15 évre nyúlik vissza. Ez Rimaszécs és Susa közötti erdei út megnyitásának a megemlékezése, ünnepsége, melyet anno Vitkó Egon, Keller Zsolt, Léhi Zoltán, a néhai Tartó Lajos, Uraj, Susa és Szenna területi képviselője és Gál Ferenc, a rimaszécsi polgári társulásnak a vezetője megálmodott, és közös összefogással meg is valósított. Ennek emlékére áll egy kopjafa, melyet az idő egy kicsit már megviselt, de ebben az évben közös összefogással helyre állítottunk, és visszakerült régi helyére, amit ezúton is köszönök azoknak, akik segítettek ebben” - mondta Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület elnöke.

Ezt követően Gál Ferencné, a Rimaszécsi Polgári Társulás alelnöke szólt a jelenlévőkhöz, aki röviden mesélt a közös munkáról, és hálával emlékezett vissza az együtt megtett útról.

„Köszönjük a barátságot, a szeretetet, amellyel elhalmoztatok bennünket, és elhalmoztok a mai napig. Köszönjük Lajosunknak, hogy igazi barátként fogadott minket, és segítette munkánkat, ahányszor csak szükség volt rá” - fogalmazott Gál Ferencné, a Rimaszécsi Polgári Társulás alelnöke.

Az eseményen Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere is jelen volt, aki hangsúlyozta, mennyire fontos az egymással való kapcsolatteremtés és annak megtartása.

„Én köszönöm mindenkinek, hogy ilyen szép számmal eljöttek, hiszen ebből látszik, hogy mind a két oldalon fontos a kapcsolattartás és köszönöm, hogy ez a kapcsolatápolás nem szűnik meg a mögöttünk álló nehéz idők ellenére sem, hiszen volt itt covid, voltunk még jobban elzárva egymástól. De tudjuk folytatni, egységben az erő. Úgyhogy kívánom mindenkinek, ahogy nem lehet elszakítani valójában a lelkünkben minket egymástól, úgy ez maradjon is meg, és maradjunk mindig közösségben, együtt, a szívünk összecsatolva. Hiszen magyarok vagyunk, éljünk a világ bármely táján” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A műsor dr. Nagy Péter történész beszédével folytatódott, majd több dalt is meghallgattak a jelenlévők a Rimaszécsi Rozmaring Népdalkör előadásában. Ezt követte a koszorúzás, majd az eseményt a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárainak tisztelgése, és puska dördülése zárta a megemlékezést. Az ünnepség után szeretetvendégségre és egy kötetlen beszélgetésre invitálták a résztvevőket, amelynek helyszíne már a susai Tompa Mihály Közösségi Ház volt. A rendezvény minden évben rávilágít arra, mennyire lényeges a hagyományok ápolása. Fontos, hogy megismertessük a helyi történelmi események ma is érezhető hatásait a fiatalabb generációval is.