Ózdi kötődésű lány is részt vett a junior női kézilabda-Európa-bajnokságon – A magyar csapat Makó Zoéval kiegészülve száz százalékos teljesítménnyel lett aranyérmes
Sport
2023. júl. 19.

Ózdi kötődésű lány is részt vett a junior női kézilabda-Európa-bajnokságon – A magyar csapat Makó Zoéval kiegészülve száz százalékos teljesítménnyel lett aranyérmes

Ózdi kötődésű lány is részt vett a junior női kézilabda-Európa-bajnokságon. Makó Zoé is a magyar csapat tagja volt. A válogatott a döntőben kilenc góllal diadalmaskodva lett aranyérmes.

Barta Zsoltról, a Lóci DSE edzőjéről kevesen tudják, de 2022-ben, miután Vámos Petra első számú irányítója lett az olimpiai válogatottnak, a Magyar Kézilabda Szövetség Jenővári István-díjjal ismerte el tevékenységét, vagyis ő lett az év legeredményesebb utánpótlás edzője. Kiváló nevelő munkájához nem is fér kétség. Hiszen 2019 és 2021 után, most 2023-ban is olyan csapat szerzett aranyérmet világversenyen, ahol a Lóci DSE-ben pallérozódó játékosok is kiemelt szerepet kaptak. Vámos Petra, Vámos Mira, Bukovszky Anna, Makó Zoé. Ők négyen Barta Zsolt szárnyai alól indultak a nagyvilágba és remekül helytállnak. A Lóci DSE elnöke arról is beszélt, hogy bár bízott benne, de nem gondolta, hogy ilyen szintre eljutnak a lányok.

„Megmondom őszintén, hogy akit 14 évesen, vagy 13 évesen edzőként arra gondol, hogy felnőtt válogatott lesz valamikor 3-4 év múlva a játékosa, az egy kicsit úgy el van szállva. Tehát itt én mindig azt mondtam, hogy tesszük a dolgunkat, tesszük az edzéseket. Mindenkiben van tehetség. Ebbe a három leányzóba nagyobb volt a tehetség, és nagyobb volt a szorgalom is. Tehát akkor, hogyha ezek a dolgok párosulnak, akkor kiforrhatja magát ez a dolog, hogy három világversenyen egymás után volt négy olyan „lócis” játékosunk, aki részt vett ezen a világversenyen” - mondta Barta Zsolt, a Lóci DSE edzője.

„Mindnyájunk nevében mondhatom, hogy szeretnénk megnyerni az Európa-bajnokságot. Ha lehet akkor veretlenül, de természetesen az a cél, hogy nyerjünk. Mindent megteszünk és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég ” - ezt nyilatkozta nekünk Makó Zoé pár hete, amikor kiderült ő is részt vehet a bajnokságon. Nos ez úgy néz ki mindenre elég volt, hiszen leküzdötte Dániát a döntőben, veretlenül lett Európa-bajnok a magyar női junior kézi válogatott. A balszélső játékos azt mondja, első világversenye sokat adott neki, az élmények még feldolgozás alatt állnak.

„Nagyon örültem, hogy egyáltalán ott lehettem a lányokkal. Mindig, amikor felkerültem a pályára, akkor próbáltam így a maximumot nyújtani igazából, és minél jobban így a csapat segítségére lenni. Mindenképp az volt ugye a célunk, hogy ezt megnyerjük. Ezt így eldöntöttük, így a csapattal, annak ellenére, hogy nem kezdtünk olyan jól szerintem. Pont így a csapat erősségét mutatta, hogy fel tudtunk állni egy picit rosszabb kezdésből is. Aztán azért elég nagyarányú győzelem sikerült. Szóval ez tényleg így a csapat akaratát és erősségét mutatta” - nyilatkozta Makó Zoé, junior válogatott kézilabdázó.

Zoé a DVSC színeiből indult a pályára, ám a későbbiekben a Kisvárdánál folytatja, továbbra is a 66-os mezben, hiszen ez már a Lócitól kíséri. Vasárnap kicsit nehézkesen indult az első félidő számukra, de a másodikra Magyarország kimászott a gödörből, feljavult a védekezésük, támadásban pedig koncentráltabban és pontosabban játszottak. Szilágyi Zoltán csapata a csoportkörben Franciaországot 30-29-re, Szerbiát 32-26-ra, Norvégiát 28-20-ra győzte le, a középdöntőben a dánok elleni sikert megelőzően Montenegrót 28-25-re verte, majd az elődöntőben 34-26-ra nyert a házigazda Románia ellen. A magyar női junior kézilabda-válogatott száz százalékos teljesítménnyel lett aranyérmes a korosztályos Európa-bajnokságon, amelynek döntőjében 35-26-ra verte Dániát.

Képek forrása: Makó Zoé, Magyar kézilabda-válogatott