Egyre több vadkár éri a gazdálkodókat
Hírek
2023. júl. 20.

Egyre több vadkár éri a gazdálkodókat

Egyre több vadkár éri az Ózd környéki gazdálkodókat. Korábban a vaddisznók, most a szarvasok nehezítik meg takarmánytermesztők munkáját.

Még a villanypásztort is elszakította az a szarvascsorda, ami minden nap bejár Gál József birtokára. Az őstermelő gazda elmondása szerint a szarvascsordák magánbirtokra való betörésének egyik kiváltó oka az lehet, hogy a területen több más ragadozó vadállat is él, amelyek megriadnak az ember közelségétől, kerülik a lakott területeket, éppen ezért az előlük menekülő csordák itt érzik magukat biztonságban. Az évek óta gazdálkodását vezető Gál József, már több esetben fordult segítségért a helyi vadásztársasághoz.

„Itt elég sok kár szokott lenni a vad miatt. Ugyanis a farkasok és a medvék benyomják a szarvasokat. Mifelénk a farkas érzi az ember szagot, az nem jön, visszafordul, de az 30, 40, 50 darab szarvas jön és eszik és tarol. Rengeteg kárunk van, a villanypásztort is szétszaggatják. Most már kaptunk egy gázágyút a vadásztársaságtól. Hát remélem, hogy fog csökkenni a veszteségünk. De hiába fizetik ki, mert a pénzt nem adom a jószágnak, hogy edd meg az ötszáz forintot, vagy a négyszáz forintot az nem működik, így nekem növény kell” - hangsúlyozta Gál József, őstermelő.

A vadásztársaságok igyekeznek eszközökkel is segíteni a károsultaknak, vadriasztó gázágyút is kirendelhetnek akár, ha indokoltnak találják. Az ügyben megkerestünk egy olyan személyt is, aki szintúgy jártas a vadkárokban, noha ő nem károsultként. Vámos Gyula a Nadler Herbert Vadásztársaság tagja, többször látott már hasonló esetet, véleménye szerint a vadásztársaság sosem fordul el a szerencsétlenül járt gazdáktól, őstermelőktől. Mindig igyekeznek a veszteség egy részét megtéríteni, viszont érdemes tisztában lenni azzal a kitétellel, hogy a térítés csak akkor kérhető, ha a károsult valamilyen módon már igyekezett védekezni a vadak betörésével szemben, de nem járt sikerrel.

„Amikor megtörténik a vadkár, felkeresik a vadásztársaságunkat. A vadásztársaságokból az illetékes személyek kimennek. Ha akkora a kár, akkor vadkár szakértőt fognak vinni, egy független vadkár szakértőt, és ő meghatározza, elmondja, hogy mi történt. Évtizedek óta sohasem zárkóztunk el az elől, hogy ha vadkár történt valakinek” - mondta Vámos Gyula, a Nadler Herbert Vadásztársaság vadásza.

A nem kívánatos, haszonnövényt legelő csordák ellen nagy segítséget nyújthat a vadháló, magasabb áramerősségű villanypásztor, továbbá olyan eszközök kihelyezése, amelyek zajt csapnak. Vannak, akik kutyákkal próbálkoznak a vadakat elriasztani, általában ez is egy sikeres védekezési mód.