A szeszélyes időjárás idején érdemes néhány biztonsági intézkedést tenni.
Hírek
2023. júl. 21.

A szeszélyes időjárás idején érdemes néhány biztonsági intézkedést tenni.

Az elmúlt napok viharos időjárása számos problémát okozott városunkban is. Az előrejelzések alapján számítanunk kell hasonlóan szélsőségesen szeles, heves zivatarokra.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az anyagi károkat, érdemes néhány alapvető biztonsági intézkedést tenni.

A hét folyamán Ózdon is történt olyan eset, ahol a vihar anyagi károkat okozott. Az erős széllökések gallyakat törtek le, fákat döntöttek ki a város több pontján. Az Ózdi- Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság munkatársait számos helyre riasztották, ahol az ő segítségük nélkül már nem tudták volna a problémát elhárítani. Czene Zsolt tűzoltó parancsnok helyettes megkeresésünkre elmondta, milyen intézkedéseket érdemes tenni, ha vihar közeleg.

„Alapvető az, hogy ne álljunk és ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá, illetve fának a körzetébe, valamint épületek környezetébe, hiszen azokról lerepülő, ha az épületszerkezetek megbomlanak, azok károsíthatják autóinkat, illetve egészségünket. Alapvetően még az, hogy ha vihar közeledik, kerti berendezési tárgyainkat helyezzük biztonságos helyre, ezeket károsíthatja a vihar. Ha van lehetőségünk a kisállatainkat zárjuk be, helyezzük biztonságba biztonságos helyre.” - mondta Czene Zsolt, az Ózdi-Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóparancsnok helyettese

Ha gyűlnek a sötét felhők az égen, igyekezzünk fedett helyre húzódni. Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá. A kerékpárosok fektessék le a biciklit, és menjenek tőle néhány méterrel távolabb. Ha semmilyen menedék nincs a közelben, sarkunkat összeérintve guggoljunk le, így a legkisebb a villámcsapás veszélye. Strandon, vízparton mindig vegyük komolyan a viharjelzéseket és hagyjuk el a medencét. Otthon tartózkodás esetén érdemes elektromos eszközeinket áramtalanítani, kihúzni a berendezések kábeleit a konnektorból. A nyílászárókat pedig zárjuk be. Ezek mellett vannak olyan további megelőző intézkedések, melyekkel megelőzhető a baj.

„Érdemes megnézni a tetőt, én családi házban lakom, hogy van-e esetleg olyan tetőelem, héjazati elem, ami el van mozdulva, hogy az ne adjon okot arra, hogy a szél esetleg felbontsa a tetőt. Érdemes rendszeresen metszeni a gyümölcsfákat, a magasságukat szinten tartani, és akkor különösebben nem kell úgymond a viharra készülni.” - nyilatkozott Molnár Csaba

Érdemes tehát rendszeresen karbantartani a családi ház környezetét és szerkezetét, ezzel számos kárt megelőzhetünk, ha kitör a vihar. Néhány alapvető viselkedési normával és szabállyal pedig megóvhatjuk értékeinket, állatainkat és saját testi épségünket is.