Tüzek és viharok – Tizenöt káresetnél kellett beavatkozniuk az ózdi tűzoltóknak hétvégén
Város
2022. júl. 25.

Tüzek és viharok – Tizenöt káresetnél kellett beavatkozniuk az ózdi tűzoltóknak hétvégén

Tizenöt esetben kellett beavatkozniuk az ózdi tűzoltóknak hétvégén. Ezek közt faág lehasadások, és száraz fű tüzek is voltak. Az országos tűzgyújtási tilalom jelenleg is érvényben van.

Városunk több pontján is találkozhattunk viharkárok nyomaival. Így többek között a Lehel vezér úton és a Bolyki főúton is, ahol kitört, lehasadt ágak hevertek a földön. Péntek este szinte egyik pillanatról a másikra jött a zivatar, amelyet erős szél kísért. A kánikulai napok után nem szokatlan, hogy tombol a vihar. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tagjainak ezért igen mozgalmas volt az elmúlt néhány nap. Persze nem csak viharkárokhoz kellett vonulniuk.

„Tizenöt káresetnél avatkoztunk be, aminek jelentős része száraz fű tűz volt. Ez azt jelenti, hogy öt alkalommal vonultak ilyen jellegű káresethez, illetve a viharkárok miatt is be kellett avatkozniuk kollégáimnak, összesen négy alkalommal. Ezek jellemzően fakidőlések, illetve faág lehasadásoknál történő beavatkozásokat jelentett” - emelte ki Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Ilyen káresetek nemcsak városunkban, hanem a környező településeken is voltak, így az állomány tagjainak Nekézsenyben és Serényfalván is be kellett avatkozniuk. A kánikulai meleg is sok veszélyt rejt magában. A hosszú ideje tartó szárazságról kiszáradt patakmedrek, megperzselődött levelek tanúskodnak. Csendes, áztató csapadék hetek óta nem érkezett térségünkbe, a tartós aszály pedig nemcsak a növények és az állatok, hanem az ember számára is megterhelő. Ilyenkor igen gyakoriak a száraz fű tüzek.

Jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országra kiterjedően. Ennek értelmében a magyarországi erdőkben, továbbá a vasút és közút menti fásítások mintegy kétszáz méteres körzetében tilos a tűzgyújtás.

Ahol ilyenkor is szabad tüzet gyújtani, ott ezt körültekintően tegyük és gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben víz. Szeles időben azonban ezt mindenképpen kerüljük, hiszen ilyenkor a láng könnyen tovább terjedhet. Városunk környékén, így például Járdánházán és Putnokon is voltak száraz fű tüzek hétvégén, de korábbi esetekről a különböző városrészek fekete dombjai is tanúskodnak. A legtöbbször lehetetlen kideríteni, mi, vagy ki okozta a tüzet, az azonban biztos, hogy felelős magatartással a káresetek nagy része elkerülhető.