A sparheltbe szeretett volna begyújtani az idős asszony – Robbanás történt Borsodszentgyörgyön
Hírek
2023. júl. 24.

A sparheltbe szeretett volna begyújtani az idős asszony – Robbanás történt Borsodszentgyörgyön

Sparheltbe begyújtás közben történt robbanás egy családi házban Borsodszentgyörgyön. A tulajdonos életét egy szabadnapos tűzoltó mentette meg.

Tegnap délelőtt 11 órakor érkezett híradó ügyeletükre a riasztás. Kettő gépjárműfecskendővel vonultak Borsodszentgyörgyre, ahol a jelzés szerint egy családi házban gázrobbanás történt.

„Kiérkezéskor a szolgálatparancsnok, illetve az állomány felderítés során megállapította, hogy egy gázpalack cseréje során nem használtak tömítést, így a palackban lévő propán-bután gáz gyakorlatilag a szabadba, illetve a lakótérbe távozott, ami mellett a sparheltet akarta a bent lakó idős hölgy üzemeltetni. A nyílt láng hatására a lakótérben lévő gáz felrobbant, súlyosan károsítva az épületszerkezetet, gyakorlatilag lakhatatlanná téve az ingatlant” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Udvarra omlott téglák, bedeszkázott és félig kidőlt ablak, teljesen tönkrement tetőszerkezet. Nagy károkat okozott a detonáció a borsodszentgyörgyi családi házban. A födém állapotából is jól látszik, hogy óriási lehetett a robbanás. Ma délelőtt mi is kilátogattunk a helyszínre, azt szerettük volna megtudni, hogy jól van e a tulajdonos, a szomszéd hölgy elmondása szerint jelenleg is kórházban tartózkodik, égési sérüléseket szenvedett.

A robbanás következtében egy négyzetméteren keletkezett tűz, amelyet Németh Szabolcs szabadnapos tűzoltó fékezett meg. A főtörzsőrmester még az ózdi hivatásos tűzoltók megérkezése előtt kimentette a lakót a házból, valamint a robbanásban érintett gázpalack mellett még egy, sértetlen állapotú palackot is kihozott az épületből ezzel megalapozva a kiérkező egységek munkáját. Az esethez a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata is kivonult, akik helyszíni szemlét és tűzvizsgálatot is tartottak.