Városunk újra benevezett a Virágos Magyarország című országos versenybe
Város
2023. júl. 25.

Városunk újra benevezett a Virágos Magyarország című országos versenybe

A múlt évi siker után idén is beadta jelentkezését Ózd a Virágos Magyarország által kiírt pályázatára, amelynek zsűri tagjai ma városunkban vendégeskedtek.

A Virágos Magyarország elnevezésű pályázatot már 1994 óta évről évre megrendezik, amelynek célja a kulturált és vonzó országkép kialakítása, az életminőség javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, a természeti és az építészeti örökség megőrzése, gyarapítása, a turisztikai fejlesztési szempontok érvényesítése. Az idei pályázat leadási határideje június 15-e volt, melyre városunk is benevezett.

„Ózd Város Önkormányzata idén is benyújtotta pályázatát a Virágos Magyarország megmérettetésére. Reméljük, hogy az idelátogató zsűri pozitív véleménnyel lesz rólunk. Tavaly sikerült egy neves díjat elhozni, az Országos Arany Rózsa díjat” - mondta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

Ma délelőtt Ózdra látogattak a Virágos Magyarország pályázat zsűrijének tagjai. A kinevezett bizottság több szempontot vett figyelembe, valamint igyekeztek településünk értékeit feltárni és megismerni. A pályázók értékelését követően a közeljövőben egy országos összesítést készítenek, amiből egy rangsort állítanak majd fel.

„A zsűrizés maga egyrészt elbeszélgetünk, hogy milyen adatok vannak, megismerjük, utána pedig a város, vagy a település vezetőségével történik meg a helyszín bejárás és nagyon-nagyon fontos, hogy nem csak a virágosítást nézzük. Tehát a zöld területek fenntartását, kivitelezését, környezetvédelmi szempontokat, akár megújuló energiaforrásokat, akár vízfelhasználást például kutak forrása, köztisztaság. Ugyanakkor a lakók bevonása, a tervezet, hogy mennyire tudatosan fejleszti a város a zöldfelületeit, a köztereit” - emelte ki Kirrné Feicht Ágnes, a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület elnöke.

A vendégek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársaival közösen körbejárták a város több pontját, megnézték a közterületeket. Megcsodálták a népszerűbb zöldterületeket, ahol az ÓVI dolgozói bemutatták a telepített növényeket és érdekességeket meséltek a zsűri tagjainak. A Magyar Turisztikai Ügynökség által hirdetett országos versenynek van egy európai társversenye is, ahová a győztes virágos települések jutnak tovább. A nyertesek a következő évben képviselhetik országunkat az Európai Uniós megmérettetésben. A jubileumát megünneplő versenysorozat 2023-as díjazottjait ősszel egy budapesti ünnepélyes átadón hirdetik ki.