Az ózdi múzeumra voltak kíváncsiak az autóstalálkozó résztvevői
Kultúra
2023. aug. 13.

Az ózdi múzeumra voltak kíváncsiak az autóstalálkozó résztvevői

Százhatvan látogató érkezett Ózdra egy autóstalálkozó állomásaként. Megnézték a múzeum és a LégÓzd tárlatait is, megismerve ezzel a várost és a múltját.

Egy Jeep találkozó keretében nagyjából százhatvanan látogattak Ózdra, hogy megnézzék a múzeumban és a légoltalmi pincében lévő tárlatot. A múzeum szakemberei az épület előtt várták a csapatot, majd köszöntötték őket. Itt kettéváltak. A csoport egyik fele az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark épületét járta körbe.

„Ennek az volt a funkciója, ha az akkori munkások egymást segíteni akarták valamilyen tragédia miatt, akkor ebbe gyűjtöttek pénzt és segélyezték egymást” - mutatta be az egyik tárgyat Bartók Gábor, az ÓMÉK múzeumpedagógusa, tárlatvezetője.

Bartók Gábor múzeumpedagógus sok érdekességet megosztott a tárlat egyes elemeiről. A csapatnak egyébként nem ez az első útja, már öt éve összegyűlnek és felfedezőútra indulnak. Környékünkre harmadik alkalommal jöttek el. Az autózás mellett a szervezők szeretnek kulturális, ismeretterjesztő programokat is becsempészni az útba.

„Nekünk fontos az, hogy megismerjék a helyi dolgokat. Ezért is szerettünk volna nekik valami ilyen kulturális dolgot is csinálni. Az erdőjárás a terepjárós találkozónak egy ilyen velejárója, úgyhogy azért is járunk erre a környékre, mert itt még van lehetőség rá. A helyi szervezetek és szervek még engedélyezik ezeket. Azért próbálunk vigyázni az erdőkre. Nagyon sok helyen járunk, mindig mindent eltakarítunk magunk után, úgyhogy ezért is tudunk és szeretünk ide visszajárni, mert itt lehet” - nyilatkozta Kornyik Attila, a Jeep Owners Club Hungary elnöke.

Negyven autóval indultak, mostanra pedig már hetvennél tartanak. Nemcsak Magyarországról, hanem Belgiumból, Romániából, Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából is csatlakoztak hozzájuk.

„Azt gondolom, hogy elég sok specifikussággal rendelkezik mind a két gyűjteményi egységünk. Elsősorban a múzeum tekintetében vannak olyan installációink, ami sehol máshol nem fordul elő, hiszen itt nagyon sok olyan makettet, modellt mutatunk be, amelyet a valamikor dolgozó, itt élő gyári dolgozók, a munkájuk helyszínét ábrázoló installációkat készítették el pár évtizeddel ezelőtt. Ez már önmagában is érdekes” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

A látogatók komplex képet kaptak tehát arról, hogy Ózd és környéke milyen hatalmas ipari fellegvár volt egykor. A LégÓzdot is körbejárták. Érdekesnek találták az ottani eszközöket, kiállítótermeket és persze a nem mindennapi helyszínt. Összesen százhatvanan járták be a tárlatokat és ismerkedtek meg városunk múltjával.