Hat csoport készült hagyományőrző műsorral az V. Kissikátori Barkó Dalostalálkozóra
Kultúra
2023. szept. 24.

Hat csoport készült hagyományőrző műsorral az V. Kissikátori Barkó Dalostalálkozóra

Ötödik alkalommal szervezték meg a Kissikátori Barkó Dalostalálkozót. Hat csoport érkezett a faluba. Énekszó, hangszerek és néptánc is helyet kapott a repertoárban.

Széles mosollyal és ajándékkal a kezükben érkezett meg az Arlói Vegyeskar Búzavirág Népdalköre Kissikátorba. A településen most rendezték meg az V. Kissikátori Barkó Dalostalálkozót. Két üstben főtt az étel, a szakácsok nagy szeretettel készítették az embereknek. Az eseményt Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg.

„Kazinczy nyelvét beszélve, régi elődeink nyelvét beszélve nekünk egy nagyon fontos üzenetünk van gyermekeink, unokáink számára. Ez a mi közös kincsünk. Többek között a nyelvünk. Az a sajátos kultúra, amelyet a magyarság kultúrájának hívnak, amelynek része a tánc, a dal, az ének, a viselet és sok minden más, ami szemünknek gyönyörű, fülünknek csodálatos, ajkainknak pedig jó” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Kissikátor polgármestere Kocsik László Csaba is köszöntötte a megjelenteket. Bemutatta a délután első fellépőit, az Arlói Vegyeskar Búzavirág Népdalkörét. A 2009-ben alakult közösség most szerelmes dalokból összeállított csokorral érkezett. Utánuk a Járdánházi Vadvirág Népdalkör tagjai léptek elő. Ők 2004-ben alakultak. Most palóc népdalokat adtak elő. Az esemény egyébként 2018-ban indult útjára. Akkor nagy sikere volt, azóta pedig a falubeliek is egyre jobban kedvelik.

„Itt vannak a barátaink. Elmondhatom, hogy a barátainkról van szó, hiszen az elmúlt tizenkét év alatt barátaink lettek az arlóiak, a járdánháziak és minden csoport. Úgy megyünk egymáshoz, mint barátok, dalostársak és a kórusaink is nagyon jóban lettek. Ilyen alkalommal, amikor éneklünk nem is az ének az elsődleges, hanem az, hogy találkozunk és egy jót beszélgetünk” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

Nemcsak a környékről, hanem Détérből, Kissikátor testvértelepüléséről is érkezett egy kórus. Ők már tizenhét éve ápolják a hagyományokat.

„Mindig egy történetet karolunk fel. Lehet az a szüret vagy a lakodalom vagy most ezek a katonadalok, amiket versekkel tűzdeltünk meg. Úgy gondoljuk, hogy így ezek a történetek még közelebb hozzák a népdalokat a közönséghez” - emelte ki Csank Tímea, a Détéri Asszonykórus csoportvezetője.

Műsorral készült még a Kissikátori Harmónika- és Népdalkör is. Ők mindössze nyolc éve alakultak. Lendületes műsorukban citeraszó is felcsendült. A hangszer a következő fellépőknél is jelen volt. A Citerás Cimborák örvendeztették meg zeneszóval a közönséget. A csapat az interneten találkozott 2022-ben, és az ország minden részéről vannak már tagjaik. Az előadók sorát a Domaházi Hagyományőrző Egyesület zárta. Az ének és zeneszó mellett táncra is perdültek. Verbunkot, majd csárdást jártak. Az eső ellenére most is nagy érdeklődés övezte a rendezvényt.