Festmények töltik meg a könyvtárat
Kultúra
2023. okt. 8.

Festmények töltik meg a könyvtárat

Balogh Ildikó képzőművész festményeiből nyílt kiállítás a könyvtárban Belső utakon címmel. Az ünnepélyes rész végén az alkotó maga tartott tárlatvezetést művei között.

Szép számú érdeklődő gyűlt össze az Ózdi Városi Könyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok keretében számos program várta itt az embereket. Ilyen volt Balogh Ildikó képzőművész, kiállítás megnyitója is. Az eseményen Molnár Luca, az ÓMI Zenés Színház egyik tagja szavalta el az alkotó kedvenc versét. Csörgőné Csépányi Krisztina könyvtárvezető ismertette Ildikó életútját, majd Dobos Adrienn az ÓMÉK közművelődési szakembere nyitotta meg az eseményt.

„Úgy gondolom, hogy Isten néhány embert megjutalmaz valami különleges képességgel. Legyen az a bölcsesség, a megértés képessége vagy a művészi látásmód és ábrázolás adománya, amivel érzéseket, pillanatnyi benyomásokat varázsolnak vászonra” - fogalmazott Dobos Adrienn, az ÓMÉK közművelődési szakembere.

A miskolci születésű tanárnő városunkban él és dolgozik, itt készíti festményeit is, amelyekre a letisztultság jellemző. A megnyitón röviden mesélt képeiről. Az ünnepi részt Lendvai-Bóta Nóra énekes produkciója zárta.

A tárlaton maga Ildikó vezette körbe a megjelenteket. A festmények különböző technikával készültek. Kedveli az optikai művészetet, az op-artot, az egyszerű geometriai kompozíciókat, valamint a légies akvarell technikát. Az esemény különlegessége, hogy néhány fotója is vitrinbe került. Úgy véli, az idő előrehaladtával fontosabbá vált számára a mondanivaló, mint a technika.

„A technika az csak egy eszköz szerintem. Tanulok én is új technikákat, mint például a repesztéses technika, de ezek trükkök, tehát mindig fontosabb a mondanivaló, hogy mi lesz a végén a képből” - mondta Balogh Ildikó, képzőművész.

A tárlat a Belső utakon címet kapta. A kiállított képek az érzéseket, lelki folyamatokat tükrözik, amelyeket bárki megtekinthet a könyvtárban.