A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk
Egészség
2023. okt. 11.

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk

Október a látás hónapja. A kampány azért indult el, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyik legfontosabb érzékszervünk, azaz a szemünk rendszeres ellenőrzésére.

Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Október már 19 éve a látás hónapja. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éleslátás fontosságára és ösztönözze az embereket arra, hogy több időt fordítsanak az egyik legfontosabb érzékszervükre. A vizsgálat csak pár percig tart, és semmi fájdalmat nem okoz.

„Ezeknek a szűréseknek az a jelentősége, hogy ha valaki teljesen tünetmentes vagy csak minimális tünetei vannak, azok is olyanok, hogy nem gondolja, hogy azzal foglalkozni kell, akkor arra fényt derítsünk, hogy ezek tényleg olyan problémák-e, vagy vannak-e egyáltalán olyan problémák tünetmentesen, amikkel foglalkozni kell. Időben fel kell ismernünk ahhoz, hogy egyrészt tudjunk valamilyen gyógyítási lehetőséget ajánlani, például egy szürke vagy egy zöld hályogra vagy komfortosabbá tudjuk tenni az életünket, jobb életminőséget tudjunk biztosítani magunknak azáltal, hogy például felírunk egy szemüveget” - emelte ki dr. Gönczy Ivette, szemész főorvos, kontaktológus.

A keret kiválasztása mindig nagy fejtörést okoz. Rengeteg szín, méret és forma közül választhatunk. Mind a keretnek, mind a lencsének alkalmazkodnia kell mindennapjainkhoz, hiszen a lényeg, hogy kényelmes legyen a viselet és tisztán lássunk vele. Az elmúlt években nagyon elterjedtek a digitális eszközök, szinte mindent telefonunkon, számítógépünkön intézünk el, egyre többet ülünk a monitorok előtt. Az ezekből kiáramló kék fényt nehezen dolgozza fel a szemünk, azonban már erre is van megoldás.

„Bejött a köztudatba a kék fény szűrővel ellátott lencse. Ezek a szemüvegek egy nagyon speciális réteggel rendelkeznek, amit a gyártás során a lencse felületére visznek fel. Tudjuk, hogy káros a kék fény, ibolya tartományban lévő fény, ami természetes fényben is megtalálható, illetve a digitális eszközökről szemünkbe jutó fényt szűri ki és ezáltal a szemfáradást, a fejfájást szünteti meg” - mondta Csernusné Kovács Ibolya, látszerész mester.

A Magyar Optikus és Optometrista Szövetség által indított kampány során a különböző cégek kedvezményeket is biztosítanak a vásárlók számára. A látásvizsgálat menetével, a szemüveg kiválasztásával és a rendszeres szűrés fontosságával a csütörtök esti Apropóban bővebben is foglalkozunk.