Megmozdult a Föld – városunkban is érzékelhető volt a jelenség
Hírek
2023. okt. 10.

Megmozdult a Föld – városunkban is érzékelhető volt a jelenség

Földrengés rázta meg Kelet-Szlovákiát tegnap este, mely jelenséget Ózdon is érezhettünk. A földmozgás nagyjából a Richter-skála szerinti 5,2-es erősséget érte el.

„Ózdiak! Ti is éreztétek? - kérdezte facebook oldalán tegnap este Kiss Emőke. Háromnegyed kilenckor tette fel kétségbeesetten a kérdést, aztán sorban jöttek a kommentek. A hírportálokat olvasva aztán tiszta képet kaptunk az okokról. A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye alapján október 9-én, helyi idő szerint 20:23 perckor 5,2-es magnitúdójú földrengés keletkezett Szlovákiában, Kassától mintegy hatvan kilométerre. A mozgást érezték városunk több pontján is.

„Ez egy másodperc töredéke volt és magam sem tudtam, hogy mi az. Annyira furcsa volt. Feküdtem az ágyban, tévét néztem, és mintha megmozdult volna alattam az ágy. De igazából ez olyan volt, mintha megszédültem volna. De gondoltam, hogy így fekvő helyzetben ez szédülés, ez olyan érdekes, és kétszer is egymás után, egy két másodperces eltéréssel. Én ezt érzékeltem, de nem tudtam még akkor, hogy ez mi lehet” - mondta Kiss Emőke.

Kiss Emőke a közösségi oldalon a megosztásokat böngészve látta, hogy a közelben földrengés volt. Akkor jött rá, hogy amit érzett, ez lehetett. Fel is kapcsolta az éjjelilámpát, hogy valami mozog-e a lakásban, de semmi nem mozgott. A föld rengését több magyarországi településen is érezték, ahogy Ózdon is, de károkról nem érkezett bejelentés a Katasztrófavédelemhez.

„Működési területünk szerencsés ebben a tekintetben, hiszen ezek a fajta természeti csapások, elkerülik a környéket, viszont azt nem lehet garantálni, hogy nem fog bekövetkezni egy hasonló. Fel van rá készülve az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, hogy hasonló káresetek miatt kell beavatkoznia, ez egy egészen egyszerű, műszaki mentést jelent. Abban az esetben, ha a mi erőinket meghaladja a felszámolás, illetve a kárelhárítás, egy úgynevezett műveletirányítási terv adatlap alapján érkeznek segítő erők” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A néhány másodpercig tartó rezgés este fél kilenc előtt pár perccel történt. Az elmúlt 80 év legerősebb földrengését tapasztalhatták meg Kelet-Szlovákiában. Az első becslések szerint a rengés epicentruma Homonnától 22 kilométerre, 120 kilométeres mélységben volt.