„Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – Érzékenyítő előadást tartott Ganyi Károly a Civil Házban
Város
2023. okt. 27.

„Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – Érzékenyítő előadást tartott Ganyi Károly a Civil Házban

Élettörténeti motivációs előadást tartott Ganyi Károly a Civil Házban. Az üvegfiú elhatározta, hogy történetét megismerteti az egész országgal. A sorozat nulladik állomása volt Ózd.

Karcsi üvegcsontú, ami egy igen ritka betegség. Születésekor az orvosok két hónapot jósoltak neki. Nála egy-egy ártatlannak vélt nyújtózkodás lábtöréshez vezethet. Károly azonban felnőtt, és igyekszik valóra váltani az álmait. Nehéz volt az eddig megtett út, hiszen másokra utalva létezni embert próbáló feladat.

„Én igazából elég sok mindent megéltem az életem folyamán, úgyhogy jött egy olyan gondolat, egy olyan érzés, amivel egyébként az alapítványon belüli munkatársaim is maximálisan biztattak és mellettem álltak, hogy ezt az egész életutat, ezt az egész történetet, amit én megéltem, érdemes lenne továbbadni olyan embereknek, akiknek szükségük van egy kis vigasztalásra, egy kis
bátorításra” - mondta Ganyi Károly, a Tégy Jót a Fogyatékkal Élőkért Alapítvány elnöke.

Tegnap délután a Civil Házban tartott élettörténeti motivációs beszámolót Ganyi Károly, amelynek fő üzenete, hogy van remény, valamint hogy a pozitív hozzáállás az élethez mindig előre vezet. Az üvegfiú nem volt hajlandó keserűségében feladni, bár sokszor tűrőképességének a határán táncolt. Történetében kitért szerettei, családja és saját állhatatosságára. A nulladik előadás családias hangulatban telt, de mindenképpen Ózdon szerette volna megejteni az elsőt, amelyben sokan támogatták.

Szlabik Erik öt éve ismerkedett meg Karcsival, és szoros kötelék alakult ki közöttük. Barátokká váltak.

„Felkért engem, hogy az alapítványnak készítsek pár alapítványi dalt. Már most ott tartunk, hogy van négy ilyen dal. És meg ugye kialakult egy nagyon erős, nagyon szoros barátság, ilyen napi szintű kapcsolat. És ennek a motivációs előadásnak az lenne a lényege, hogy országos szinten tudjuk azokat az embereket motiválni, akik hasonló betegséggel élik mindennapjaikat, és el vannak emiatt nyilván kenődve. Úgyhogy bízom benne, hogy ez egy jó indulás lesz, egy jó kezdet, és hogy ezen az úton tovább tudunk majd haladni” - nyilatkozta Szlabik Erik, a Tégy Jót a Fogyatékkal Élőkért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A dalok szövege a Karcsi által megírt verseken alapszik. A motivációs előadó egyébként zenél, könyvet írt és megálmodta a Tégy jót! weboldalt, amely tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok pénzgyűjtését támogatja, de hozzá köthető az Angyalom-emlékdíj megalapítása, amelyet édesanyja iránti töretlen elköteleződése jegyében hozott létre.