A hűvösebb idő beköszöntével megszaporodtak a felső légúti megbetegedések.
Hírek
2023. nov. 3.

A hűvösebb idő beköszöntével megszaporodtak a felső légúti megbetegedések.

A hűvösebb idő beköszöntével egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket influenzaszerű tünetekkel. A leggyakoribb panaszok a láz, a levertség, az orrfolyás, a köhögés és torokfájás.

Egy kisfiút vizsgál rendelőjében Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos. Alaposan meghallgatja a légzését, megnézi a torkát. A pontos diagnózis megállapításához szükséges minden ismeret, hiszen az utóbbi időben megszaporodtak az influenzaszerű megbetegedések. A megelőzést elősegíthetjük megfelelő folyadékbevitellel, probiotikumokkal, vitamindús táplálkozással, réteges öltözködéssel, valamint sok mozgással a friss levegőn. Emellett lehetőség szerint érdemes kerülnünk a zsúfolt nyilvános helyeket is, mivel az influenza és az ehhez hasonló vírusok a leggyakrabban cseppfertőzéssel terjednek.

„Itt szeretném hangsúlyozni, hogy az influenza ellen az antibiotikum hatástalan, mert a vírusok ellen az antibiotikumok hatástalanok. Akkor adunk, ha szövődmény jelentkezik, ekkor forduljanak a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módszere a védőoltás felvétele. Mi most megkaptuk a védőoltásokat, így lehet igényelni a háziorvosoknál. Azok igényelhetik, akik krónikus betegségben szenvednek, mint például az asztmás betegek, a cukorbetegek, a magas vérnyomásos betegek, a szív-és érrendszeri betegek. Ők ingyenesen juthatnak az influenza elleni védőoltáshoz, ahogyan a terhesek is megkaphatják." - mondta Dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos

A hidegebb hónapokban a napos órák száma is drasztikusan lecsökken, ezért a D- és a C-vitamint is szükséges a kellő mennyiségben pótolni. Ebben segítenek a szezonális gyümölcsök, mint például a narancs, a banán, vagy a kiwi. Betegség esetén ugyanakkor lényeges, hogy betartsuk az orvos utasításait és az előírt módon szedjük az általa felírt gyógyszereket.

„Elég lázas vagyok és folyik az orrom. Fáj az egész mellkasom. Ezért kaptam köptetőt, orrcseppet, lázcsillapítót. De ehhez nagyban hozzájárul szerintem az időjárás is.” - nyilatkozott Farkas Terézia

Egészségünk megőrzésére az őszi, illetve téli időszakban célszerű még nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Ezt elősegíthetjük a személyi higiénére való odafigyeléssel, gyakori kézmosással és a lakás többszöri átszellőztetésével. Emellett fontos, hogy sokat pihenjünk és lehetőleg kerüljük a fűszeres ételeket, valamint a szénsavas, alkoholos italokat.