Író-olvasó találkozót tartottak az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2023. nov. 10.

Író-olvasó találkozót tartottak az Ózdi Városi Könyvtárban

Író-olvasó találkozót szervezett az Ózdi Városi Könyvtár, ahol Petrovics Zsuzsa a Kanaszta, avagy életem játéka és az El Camino című könyveit mutatta be az irodalmat kedvelőknek.

Az Ózdi Városi Könyvtár mindig is fontosnak tartotta, hogy olvasóinak ne csak az olvasás lehetőségét biztosítsák, hanem azt is, hogy egy-két kötet írójával személyesen is tudjanak találkozni. Egy ilyen lehetőséget kínáltak számukra a napokban, hiszen Petrovics Zsuzsa írónő látogatta meg a könyvtárat, és mutatta be két alkotását az irodalomkedvelő közönségnek. A beszélgetést Csörgőné Csépányi Krisztina könyvtárvezető koordinálta.

„A ma délutáni író-olvasó találkozónk egy segítséggel jött létre. A Kazinczi Klub tagja, akivel tartós kapcsolatot ápol a könyvtárunk, P. Dányi Gabriella ajánlásával ismertük meg Petrovics Zsuzsannát, a mai író-olvasó találkozónk vendégét. Így vettük fel vele a kapcsolatot a két könyvének a bemutatására. Megkaptuk a könyvet tőle, elolvastuk, nagyon érdekes mind a két könyv. A könyv címéből elsőre én sem gondoltam volna, hogy egy életrajzi történet, hiszen kanasztával kezdődik, de beleolvasva egy nagyon érdekes és regényes életrajzot olvashatunk” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

Petrovics Zsuzsa két alkotásáról beszélt. Az egyik a Kanaszta, avagy életem játéka című kötet, melyben az írónő fordulatokban gazdag életének fejezeteit vetette papírra.

„Kinek ajánlom a könyvemet? Valójában mindenkinek. Én pedagógus voltam, 35 évig a katedrán álltam. Elsősorban a tanítványaimnak ajánlom, mert az órákon csak azt tudták, hogy én vagyok a Zsuzsa néni, de hogy ki van a Zsuzsa néni mögött, hogy ki vagyok én, arra nem került sor, hogy megmondjam mik történtek velem. Vagy amit mondok, vagy amit tanítok, azt miért úgy tanítom, miért úgy mondom. Úgyhogy elsősorban nekik íródott a könyv. De szerintem 18 pluszosan mindenki olvashatja” - nyilatkozta Petrovics Zsuzsa, írónő.

Az írónő több éve vállalkozott a csaknem nyolcszáz kilométeres, Szent Jakab francia-spanyol zarándokútként ismert próbatételre. Az El Camino során olyan önismeretre tett szert, mint mondta, amit máshogyan nem lehet megszerezni, csak egy másik embertársunk segítségével. Tudott bocsánatot kérni, és megbocsájtani a fájó igazságért. Ezeket az ott átélt élményeket írta meg az El Camino című könyvében, melyről szintén mesélt az irodalmi találkozón.