Ambrózia-díjat kapott a „Csakazértis” Tanoda vezetője
Hírek
2023. nov. 21.

Ambrózia-díjat kapott a „Csakazértis” Tanoda vezetője

Ambrózia-díjat kapott Oláhné Váradi Emese, az ózdi „Csakazértis” Tanoda vezetője. Munkája elismeréseként és önzetlen szolgálatáért érdemelte ki a díjat.

Már a karácsonyra hangolódnak a „Csakazértis” Tanodában, mely 2016 novemberében kezdte el tevékenységét. A Sajóvárkonyon működő intézménybe harminc általános iskolás diák jár rendszeresen, akik nem csak a tantárgyi felzárkózásban, de a mindennapi nehézségeikben is segítséget kapnak az ott dolgozó pedagógusoktól. A tanoda vezetőjét eddigi munkájának eredményeként Ambrózia-díjjal jutalmazták. Oláhné Váradi Emese nem számított az elismerésre, hiszen mint mondta, csak a munkáját végzi már több éve az intézmény falai között.

„Nagyon meghatódtam, mert ez pontosan egy olyan foglalkozás, vagy ez a szociális szférában való lét, hogy nem nagyon számítunk egy ilyen elismerésre. Viszont itt a Máltai Szeretetszolgálatnál mindig kiemelt figyelembe voltunk és én személy szerint is, tehát ez nagy elismerés az egyesületen belül. Nagyon örültem neki” - fogalmazott Oláhné Váradi Emese, a „Csakazértis” Tanoda vezetője.

A kitüntetést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden évben a szociális munka napjához kapcsolódóan adja át olyan munkatársaknak és önkénteseknek, akik áldozatkész munkájukkal az egész máltai közösség számára példaképek lehetnek. A hét év alatt sok pozitív eredményt értek el a gyerekek az ott dolgozó pedagógusok segítségével. A tanulmányi felzárkózás mellett a tanoda olyan hellyé vált a gyerekek és a családok számára, ahová a mindennapi gondjaikkal, nehézségekkel fordulhatnak.

„Én azért szeretek idejárni a tanodába, mert sok itt a szeretet, családban érzem itt magam. Jók a foglalkozások, szoktunk menni kirándulni, nekem ez nagyon tetszik. Emese néni szeretete is nagyon tetszik” - nyilatkozta Dányi Lionel.

Az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon az iskolai tantárgyakhoz kapcsolódó képességeket és készségeket fejlesztik, de talán a legnagyobb hangsúlyt a matematika, a szövegértés és az olvasás gyakorlására helyezik a szakemberek.

„Azért szeretek tanodába járni, mert szeretem, hogy Emese néni segít nekünk gyakorolni és az egyéni foglalkozásokon neki mindent elmondhatunk. Szeretem, hogy ő mindenben tud nekünk segíteni. Otthoni és iskolás problémákban is. Fejleszti az agyunkat és amit mi nem értünk, abban Emese néni segít nekünk és a többiek is” - mondta Farkas Kármen.

A tanodában arra törekednek a szakemberek, hogy a gyerekek megtanuljanak önállóan tanulni, elsajátítsák a hatékony tanulási technikákat, ezáltal csökkenhetnek az iskolai kudarcaik. Vannak nyitott programok, ahol a fiatalok családjai is részt vesznek, így többen a mindennapi teendőkbe is besegítenek az intézményben.