Egyetemi napot tartottak a Digitális Erőműben
Oktatás
2023. nov. 21.

Egyetemi napot tartottak a Digitális Erőműben

Végzős diákoknak mutatkozott be a Miskolci Egyetem a Digitális Erőműben. A rendezvényre a szervezők olyan munkáltatókat is meghívtak, akik korábban az intézményben tanultak.

Szép számmal érkeztek középiskolás diákok az eseményre. A programmal a szervezők a továbbtanulás előtt álló fiatalokat szeretnék segíteni döntésükben. Az ilyen alkalmakon ugyanis a tanulók egy átfogó képet kapnak a Miskolci Egyetem egyes karainak képzési lehetőségeiről, az ösztöndíjrendszerről, és egyéb lehetőségekről is.

„Én azt gondolom, hogy egy egyetem büszke lehet arra, ha képes eljuttatni a diákjait a diplomaszerzésig. Ez az egyik fontos dolog. A másik fontos dolog, amit szintén tud a Miskolci Egyetem, hogy olyan rugalmas, folyamatosan bővülni képes ismeretet és tudást ad az odajáró diákoknak, hogy az életben képesek lesznek boldogulni és a szakmájukban sikeresek lesznek. Ehhez a sikeres élethez és az egyetemi tanulmányokhoz szeretnénk hozzásegíteni azokat, akik ma eljöttek hozzánk” - emelte ki Bojtos Zoltán, a Digitális Erőmű intézményvezetője.

„Életetek legszebb évei következnek” - többek között ez is elhangzott az egyetem egyik képviselőjének előadásán, aki a továbbtanulást egy személyesebb oldalról közelítette meg a diákok számára. Ezt követően az Anyagmérnöki Kar egy látványos bemutatót szervezett, ahol az úgynevezett lángorgonát is bemutatták a közönségnek. Az ilyen jellegű előadások azért is nagyon hasznosak, mert a képzés gyakorlati részéből is ízelítőt adnak az érdeklődőknek.

Az eseményen az egyetem összes kara jelen volt. A Gépészmérnöki és Informatikai képzés képviseletében egy olyan hallgató érkezett a programra, aki maga is egy ózdi középiskola végzőseként választotta a miskolci felsőoktatási intézményt, így saját tapasztalatait is megoszthatta a jelenlévőkkel.

„2021-ben végeztem a József Attila Gimnáziumban és ott tanultam már emelt informatikát, és emiatt választottam a Miskolci Egyetem Gépészmérnök és Informatikai Karán belül a mérnök-informatikus képzést. Jól emlékszem, amikor még a gimnázium padjait koptattam, hogy kicsit tanácstalanok voltunk pályaválasztás terén, és nekünk is hatalmas iránymutatást jelentettek ezek az előadások, amiken most is részt vehetnek a diákok. Emiatt én személyes ügynek érzem azt, hogy visszajöjjek a szülővárosomba és ismereteket osszak meg, illetve kibővítsem a tudásukat, hogy milyen lehetőségekkel rendelkeznek a diákok” - mondta István Miklós, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának hallgatója.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora mindig örömmel érkezik városunkba, hiszen korábban aktív szerepe volt abban, hogy az intézmény kihelyezett tagozatokkal meg tudjon jelenni Ózdon. A szándék az, hogy a helyi és környékbeli fiatalok számára közelebb tudják hozni a felsőoktatást.

„Meggyőződésem, hogy a társadalmi mobilitásnak, a felemelkedésnek a legszakszerűbb és legjobb útja a tanulás és továbbtanulás. Mi ehhez próbálunk abban az értelemben is lehetőségeket kínálni, hogy úgy módosítottuk és nyitjuk meg a felvételit, hogy családi helyzet, szociális helyzet, eltérő középiskolai háttér ne lehessen akadálya a továbbtanulásnak” - hangsúlyozta Professzor Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Az immár hagyományosnak számító rendezvényre a szervezők az egyetemmel együttműködve olyan munkáltatókat is meghívtak, akik korábban az intézményben tanultak. Így első kézből tájékozódhattak a gépészmérnöki, a jogi, a bölcsészet- illetve földtudományi képzés iránt érdeklődők, milyen az a leendő pálya, amit választani kívánnak.