Közel hatvan darab laptopot kapott az Újváros Téri Általános Iskola
Oktatás
2023. nov. 24.

Közel hatvan darab laptopot kapott az Újváros Téri Általános Iskola

59 laptop érkezett tegnap délután az Újváros Téri Általános Iskolába, amelyből 44-et tanulók, 15-öt pedig az intézmény használ majd személyes és oktatási célokra.

A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” elnevezésű projekten belül ez a második fázis, amelyben a hetedik és kilencedik osztályos tanulók kaphattak számítógépet. Tavaly összesen 65 ezer gépet osztottak ki, akkor a kilencedik osztályos diákok élhettek a lehetőséggel. Az ünnepélyes átadón Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos többek között azt is hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a gyermekek számára a megfelelő információszerzés.

„A ma átadott mintegy 59 darab laptop azt a célt szolgálja, hogy az Újváros Téri Általános Iskolában tanuló gyermekek és azok szülei akár családban, akár iskolai körülmények között a korszerű tudás megszerzéséhez hozzá tudjanak férni. Esélyegyenlőség a szó klasszikus értelmében. Digitális írástudással, és azzal a fajta lehetőséggel, amely minden ózdi szülőt és minden ózdi gyermeket meg kell, hogy illessen” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei intézményekbe ezúttal 395 eszköz érkezett, ebből 59-et az Újváros Téri Általános Iskola kapott. Ezeknek egy részét tegnap délután adták át a tanulók szüleinek.

„Itt jelen pillanatban 59 gépről beszélünk az Újváros Téri Általános Iskolában. Az 59 gép úgy oszlik meg, hogy 44 darab notebookot személyes használatra kapnak meg a hetedik osztályos tanulók. Azon hetedik osztályos tanulók, akiknek a szüleik október tizenötödikéig a Kréta rendszerben regisztrálták és igényelték ezt az ingyenes hozzáférést a gépekhez. Ezeket a gépeket a tanulók tanórán, tanórán kívüli foglalkozáson, és az otthoni felkészülés során használhatják majd” - nyilatkozta Markovicsné Demeter Edina, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatója.

Azonban nemcsak személyes, de közösségi használatra is jutottak a mostani gépekből. A fennmaradó 15 laptop ugyanis az iskolában marad, ezzel segítve a pedagógusok munkáját. A lehetőség nagy segítség a diákoknak, számos családra nagy terhet ró egy hasonló notebook beszerzése.

„Hát ez nagy segítség, mert nekünk két gyerkőc van otthon, és egy asztali gépünk van és egy táblagépünk. És mindig megy a vita, hiszen a tanuláshoz ez elengedhetetlen. Így most már lesz mindenkinek, úgyhogy tudnak tanulni a gyerkőcök” - emelte ki Kovács István.

A laptopok mellé egy táskát is hazavihettek az igénylők, amelyben biztonságosan szállíthatják a gyerekek az informatikai eszközt az iskola és az otthonuk között. 2025 év végéig még két ütemben terveznek laptopokat kiosztani. A projekt egyik legfontosabb célja a covid járvány kapcsán a köznevelésben tapasztalt, eltérő módszertani megoldások egységesítése, valamint a digitális eszközök infrastrukturális fejlődésének biztosítása az oktatási intézményekben.