Számos változás lépett életbe 2024. január 1-től
Hírek
2024. jan. 3.

Számos változás lépett életbe 2024. január 1-től

Számos változás lépett életbe január elsejétől, így bővül a fizetős autópályák listája, emelkedik a benzin és a gázolaj ára, viszont a CSOK Plusz az ország egész területén igényelhető.

Drágább az üzemanyag ára az újévben. Magyarország egy európai uniós szabályozásra hivatkozva megemelte az üzemanyag jövedéki adóját, így két részletben, összesen 41 forinttal drágul a benzin és a dízel ára: január elsején már 20 forinttal nőtt, míg tizenötödikétől további 21 forinttal fizetünk majd többet. Az autósok nem örülnek az intézkedésnek.

„Nem örülök neki. Nagyon nem örülök neki, mert így is drága a benzin, negyvenegy forint az meg borzasztó sok” - mondta Tóth József.

„Én diák vagyok, most vagyok végzős és sokat autózom. Már több mint egy éve van jogosítványom és nyilván ez diákként megterheli a pénztárcámat” - nyilatkozta Csuzda Ivett.

Az autópálya matricák ára átlagosan 16,4 százalékkal emelkedett, személyautósoknak az éves országos matrica 49 190 forintról 57 260 forintra drágult, az éves megyei sztrádamatricák pedig 6660 forintba kerülnek a tavalyi 5720 forint után. 2024-től bővül a fizetős utak listája is. Az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza is díjkötelessé vált az év első napjától, de Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható.

„Sokat utazunk autóval és abszolút felháborító. Itt a közutak minőségével is probléma van szerintem, és hogy például a miskolci elkerülőt is fizetőssé tették. Terheli a várost és a forgalmat. Harminc vagy húsz százalékban biztos. Így is olyan már Miskolc, mint Budapest. Elég sűrű, úgyhogy felháborító” - hangsúlyozta Kis Márk.

Január elsejétől érhető el a bankoknál az akár 15, 30, illetve 50 milliós CSOK Plusz hitel, amelyet egyszerre kombinált a kormány kamattámogatással és részleges tartozás-elengedéssel. A CSOK Plusz egy, kettő, de akár három gyermek vállalásával is igényelhető, településtípustól vagy az ingatlan korától függetlenül. 2024-ben a 41 év alatti feleséggel bíró, valamint a már babát váró házaspárok kaphatják meg, és akár a falusi CSOK-kal, illetve a babaváró hitellel együtt is igénybe vehető.