Közelebb az Úrhoz
Egyház
2021. okt. 7.

Közelebb az Úrhoz

Az Ezüst Kereszt Kálvária domb ökumenikus szentelése zajlott Urajon. A szertartást Mischinger Ferenc római katolikus plébános és Bartha Beáta református lelkész tartotta.

A Vitkó Lovastanya adott helyet annak az eseménynek, amelynek keretében a terület mögötti Kálvária dombon lévő keresztet szentelték meg. Ennek kezdeményezője a tanya tulajdonosa Vitkó Egon, aki a korábban itt álló fakeresztet szerette volna pótolni. Ennek megvalósításában rajta kívül helyi vállalkozók is segítséget nyújtottak. A programon elsőként Mischinger Ferenc római katolikus plébános szólt a jelenlévőkhöz.

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta oda érte, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen. Ennek a Jézusnak a jele, szeretetének a jele ez a kereszt. Nem egyszerűen egy kivégző alkalmatosság és egy keresztre feszített ember, hanem az áldozatos, önfeláldozó szeretetnek a jele. Mi emberek nem tudjuk kikerülni a szenvedést és a nehézségeket, de fel tudjuk ajánlani, és Jézus is ezt tette” - mondta Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

A résztvevők a beszéd után a plébános könyörgését hallgathatták meg, aki ezt követően megáldotta a keresztet. A közös ima után pedig Bartha Beáta református lelkész, majd a kezdeményező Vitkó Egon szólt a jelenlévőkhöz.

„Ez a kegyhely is bekapcsolódik egy nagyon fontos egyházi dologba. Nem hivatalosan lesz az egyháznak a része, de azok az emberek, akik valamilyen bajba kerülnek, azok ide a városból eljöhetnek. Ha nincs idejük bemenni a templomba, egy óra hosszára ide eljönnek, és itt is tudnak egy picit közelebb kerülni a Teremtőhöz, hogy egy picikét átszellemülve, erre a dologra elcsendesedve kérjenek valamit az Úrtól” - emelte ki Vitkó Egon, lovastanya tulajdonos.

A nemrégiben felállított kereszt helyén korábban egy másik állt. Ez azonban tavaly tönkrement. Mivel azt többen is hiányolták, így merült fel a gondolat, hogy egy újabbat helyezzenek el a Kálvária dombon. Ez már nem fából, hanem saválló acélból készült. A program további részében szeretetvacsorára invitálták a vendégeket, akiknek igyekeztek zenével is kedveskedni. Az esemény ezen részét Balogh Rudolf szervezte.