Földbe ásott tartályok a vécék alatt
Hírek
2024. jan. 22.

Földbe ásott tartályok a vécék alatt

Túletetéssel, autómosással és nyitott szennyvíztárolókkal sem találkozott a halőr az Arlói-tónál. Megmutatta azt is, hogy oldják meg a horgászok a szennyvíztárolást.

A víz be van fagyva, a halőr azonban ilyenkor is folyamatosan dolgozik. Egy hivatalos, pecséttel ellátott könyvbe vezeti, mit tapasztalt az ellenőrzések során. Van olyan nap, amikor nem történik semmi, de többször fogott már szabálysértőket. Ebben az esetben ők bírságot is kaptak.

„2020 szeptemberétől teljesítek halőri szolgálatot az Arlói-tónál. Ez alatt az idő alatt a mai napig közel háromszáz esetben hajtottam végre ellenőrzést a tó partján, mely idő alatt egyszer sem tapasztaltam azt, hogy csónakból etet valaki, valamint hogy a partról túletetést hajtott volna végre” - nyilatkozta Spander Péter, az Arlói-tó halőre.

Azt mondja, 2020. szeptember 16-tól az év december 31-ig nagyjából negyven feljelentése volt csak is állami- és területi jegy nélküli horgászat miatt. Tavaly ez az esetszám háromra csökkent. Kiemelte, jellemzően nem a horgászokkal van baj, hanem azokkal a fiatalokkal, akik nagyon sok szemetet hagynak maguk után.

„Azt azonban tényként leszögezhetjük, hogy a halaknak - a határozott tilalom ellenére- történő túltelepítése mindenképpen, valamint a tóparton történő horgásztanyák szennyezése ( illegális építkezés, megfelelő zárt szennyvíztárolók hiánya, autómosás, a halmaradványok vissza dobálása, a túletetés, az invazív halfajnak a nádasba történő kidobása) miatt kerülhet szennyezés a tóba. Épp ezen okok alapozták meg a szerződés felmondását” - korábbi megkeresésünkre adta ezt a választ Arló Önkormányzata a Suvadás Arlói Horgász Egyesület 2032-ig szóló üzemeltetési szerződésének felmondásával kapcsolatban. Stábunk a halőrt, Spander Pétert kérdezte, aki nem tapasztalt ehhez hasonló szennyezést. A horgászházakhoz is elkalauzolt minket, ahol megmutatta, hogy a tulajdonosok milyen illemhelyeket alakítottak ki az épületek mögött.

A bódé alatt jól látszik, hogy egy nagy méretű tartályt ástak a földbe, oda kerül az ürülék. A halőr azt mondja, számlájuk is van róla, hogy ezeket hivatalosan ki szokták üríttetni a tulajdonosok.