Ismeretlen eredetű szennyezőanyag kering az Arlói-tó vizében
Hírek
2022. dec. 1.

Ismeretlen eredetű szennyezőanyag kering az Arlói-tó vizében

Eddig ismeretlen eredetű szennyezőanyagot fedeztek fel az Arlói-tó vizében az ott élők. A probléma megoldása érdekében a hatóságok is vizsgálatot indítottak.

Pár napja hangos az egyik legnagyobb közösségi oldal attól a hírtől, hogy ismeretlen eredetű szennyeződés kering az Arlói-tó vizében. Egy állampolgári bejelentés érkezett a Suvadás Arlói Horgász Egyesülethez, miszerint a tó öböl részénél a nádasban egy nagyobb barnás sárgás folt fedezhető fel. A tagok elmondása alapján azonban ez a probléma nem új keletű.

„Ez a jelenség körülbelül azóta áll fenn, mióta itt a csatornázási beruházás megtörtént. Azóta éves szinten többször habosodik a tó széle, opálosodik, olajos szerű vegyszeres folyadék vélhető felfedezni rajta. A csatornázás előtt a horgászok ilyet eddig nem tapasztaltak” - mondta Koós Zoltán, a Suvadás Arlói Horgász Egyesület tagja.

A település polgármestere felvette a kapcsolatot az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. képviselőivel. A szakemberek vizsgálatot tartottak a helyszínen. Mintát vettek a zavaros barna folyadékból és a tó vizéből is.

„A mintavétel be fog kerülni az ÉRV Zrt. laborjába, és meg fogják vizsgálni. Az ő és egyéb más szakemberek véleménye az, hogy a nádas kezdi a korábban elkorhadt tövekről felhozni ezt a mocsárszerű jellemző pocsolya anyagot” - nyilatkozta Vámos Istvánné Dr., Arló polgármestere.

Az arlói önkormányzat és a horgász egyesület is feljelentést tett az ügyben. A halak és az összes haszonállat védelméről szóló rendelet szerint, ha környezetkárosításra utaló jeleket tapasztalnak, azt kötelesek jelenteni a hatóság felé.

„Környezetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás ez idáig ismeretlen elkövetővel szemben, aki 2022. november harmincadikát megelőzően, pontosan be nem határolható időintervallumtól fogva eddig azonosítatlan szennyező anyagot enged bele az Arlói-tó vizébe, amivel szennyezi a tavat, illetve annak környezetét” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.  

Az Ózdi Rendőrkapitányság szakemberei is mintát vettek a vízből és szakértők bevonásával vizsgálják majd meg a problémát. Mindenki azon van, hogy az ügyet sikerüljön mielőbb tisztázni, ehhez azonban úgy néz ki még idő kell.