Medve napot tartottak a Virág Úti Óvodában
Oktatás
2024. febr. 2.

Medve napot tartottak a Virág Úti Óvodában

Medve napot tartottak a gyerekekkel az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodájában. A kis ovisok rajzokat készítettek, de verseket és dalokat is tanultak, melyek a medvével kapcsolatosak.

Február elején már nagyon várjuk a medve napi időjóslást, hogy megtudjuk, meddig tart még a tél. Ehhez a régi hagyományhoz kapcsolódva sok helyen rendeznek színes programokat, sőt az óvodában gyakran egy egész hetet szentelnek a medvéknek. Így volt ez az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodájában is

„Egész héten a medve témával foglalkozunk az óvodában a gyerekekkel. Különböző tevékenységeken keresztül ismertetjük meg a gyerekeket azzal a régi néphagyománnyal, hogyha kijön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor sajnos hosszú télre kell készülnünk. Viszont nagyon várjuk már, hogy jöjjön a tavasz, ezért különböző medvecsalogató dalokkal, énekekkel, versikékkel próbáljuk a gyerekekkel kihívni, őt és itt tartani, hogy minél hamarabb jó idő legyen” - mondta Galgóczi Beáta, az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A néphagyomány szerint február második napján, hogyha a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, azaz napsütéses idő van, akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Minden csoportban fegyelmezetten ültek a kicsik az asztalnál. Voltak, akik festettek, gyurmáztak, rajzoltak, de voltak, akik énekeltek és verseltek. Minden tevékenységben a közös szereplő, a medve.

Reggel minden apróság a saját plüssmedvéjével érkezett az óvodába, melyeket kiállítottak a csoportszobában. A kiállításon minden ovis macija alatt a saját jele volt látható.