Keresztet szenteltek a Szent Anna Szeretetotthon kertjében
Egyház
2024. febr. 7.

Keresztet szenteltek a Szent Anna Szeretetotthon kertjében

Keresztet szenteltek a susai Szent Anna Szeretetotthon kertjében. Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke áldotta meg a feszületet.

A susai Szent Anna Szeretetotthon közel 30 éve kezdte meg működését. Az akkoriban 18 fő befogadására képes épületet ma már csaknem 50 ellátott lakja. Az egyházi fenntartású intézményben a lelki élet ápolására is nagy figyelmet fordítanak. A közösségi programokon túl a vallás gyakorlását is biztosítják az időseknek. Bodnár Dániel görögkatolikus parókus rendszeresen látogatja a bentlakókat, így nagy örömére szolgált a mostani esemény.

„A susai Szent Anna Szeretetotthon egy egyházi fenntartású intézmény, a Miskolci Egyházmegye, mint fenntartó van jelen ezen az ünnepségen. Volt arra lehetőség kormánytámogatásnak hála, hogy ez az épület energetikailag meg tudott újulni. És kigondoltuk azt, hogy az egyházi intézmény kifejezéseképpen nagyon fontos az, hogy keresztje is legyen ennek az intézménynek az udvarán. A kérésünk meghallgatásra talált, és egy adományozó jóvoltából ez a kereszt most felállíttatásra került” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Az otthon lakói az udvaron elhelyezett padokon foglaltak helyet. A napsütéses, tavaszias idő kedvezett az eseménynek, többen is ellátogattak a szentelésre.A közös éneklés és imádság után dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök tartott magasztos hangvételű beszédet.

„Mi keresztények nem keressük a szenvedést, de ha elérkezik, ha megpróbáltatással találkozunk, tudjuk, hogy az üdvösség útján ezt is el kell viselnünk. És Krisztus keresztje mellett ezt is tudjuk hova tenni. Jézus Krisztus keresztje mellett az élet keresztjei is értelmet kapnak, értelmet találnak” - mondta dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

Ezt követően megszentelte az udvaron újonnan felállított keresztet. A bentlakók közül többen is meghatódtak. Van, akinek évek óta szolgál otthonául az intézmény, és rendkívül örült a feszületnek.

„Három éve vagyok az otthonban, és megmondom őszintén, hogy nagyon nagy örömmel jöttem be, mert ahogy szétnéztem ezt találtam a legjobbnak, legmegfelelőbbnek. Úgy érzem, hogy nem csalódtam” - fogalmazott Kriston Károlyné.

„Nagy a te kereszted ereje, Uram, mert az egy helyen ásatott le a földbe, mégis hatása kiterjedt az egész világra”- ez a felirat olvasható a kereszt talapzatán, amellyel azt üzenik, hogy Isten szeretetét és a hit fontosságát terjeszteni kell a világban.