A költészet nyelvén
Kultúra
2021. okt. 16.

A költészet nyelvén

A Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagjai mutatták be idén megjelent két kiadványukat az Ózdi Városi Könyvtár nagytermében.

Fazekasné Szabján Erika köszöntötte a vendégeket a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör által szervezett eseményen. A programot az Ózdi Városi Könyvtárban tartották meg. A közösség tagjai rendszeresen bemutatják verseiket a nagyközönségnek. Az Ózdi Szép Szó című folyóirat évente két alkalommal jelenik meg. Az egyik megalakulásukhoz kapcsolódóan április 11-én, vagyis a Költészet Napján, a másik pedig októberben. Idén tavasszal azonban ez a járványhelyzet miatt elmaradt, így mindkét szám tartalmát megismerhették a jelenlévők.

„Azt tudni kell, hogy most már azt hiszem ez a negyedik alkalom lesz, amikor magáról a vírusról is egy külön kis rész van, hogy ki hogy éli meg ezt a vírusos időszakot. Ki mit érez és ezeket leírja. Továbbá a szokásos témák is előkerülnek a gondolatokról, arról, ami fáj, illetve a természetről, az ünnepekről” - mondta Fazekasné Szabján Erika, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A programra az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai is rendszeresen meghívást kapnak. Így vezetőjük, Levora Sándorné is részt vett a bemutatón, de a vendégek közt foglalt helyet Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke is. A megjelent versek közt több téma is megtalálható. A közösség tagjait a természet mellett az ünnepek és a szerelem érzése is mindig megihleti. A Gyerekeknek című rovatban pedig a legkisebbek is találhatnak maguknak kedvükre valót. A színpadon többen is előadtak verseket.

Az Ózdi Szép Szó kiadványainak címlapján minden alkalommal a szervezet egy-egy tagját mutatják be. Az októberi szám első oldalán Vámosiné Kovács Ilona, Tündér vagyok című versével szerepel. A hölgy a kör egyik alapító tagja. Az évek során több szavaló versenyt is nyert, művei pedig több antológiában is megjelentek már. Ám életében különleges felkérések is voltak.

„Felkértek engem, amikor Szeleczky Zitát hozták ide temetni. Kerékgyártó Mihály szólt, hogy rögtön kellene egy vers. Éjjel írtam meg, és akkor a papnő ideadta nekem a mikrofont. Amikor leengedték a művésznőt, mondtam is egy pár szót, és úgy temették el. Úgyhogy én erre nagyon büszke vagyok, mert Szeleczky Zitát nagyon szerettem” - fogalmazott Vámosiné Kovács Ilona, a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör tagja.

A legújabb számban lévő művek közt már az év végi ünnepekhez kapcsolódó versek is megjelentek. Akik kezükbe veszik a kiadványt karácsonyi és óévet búcsúztató költeményeket is olvashatnak.