Egész napos dokumentumfilm-vetítést szerveztek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. febr. 22.

Egész napos dokumentumfilm-vetítést szerveztek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Reggeltől délutánba nyúló dokumentumfilm-vetítést tartottak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az eseményen két alkotást is megtekinthettek a látogatók.

Sokan látogattak ma el a dokufilmek napra a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. Az érdeklődők először a Magunk módjára üvölteni című alkotást tekinthették meg, amely Kassák Lajos életét mutatja be, hogyan forrt össze a történelmi 20. századdal. Az író élt jobb és baloldali diktatúrákban, forradalomban és háborúban, sőt még demokráciában is, de minden korszakban tudott releváns reakciókat adni, mint ember és művész, elvei megtagadása nélkül. A délelőtti vetítésen SZIKSZI-s diákok vettek részt, akik kérdéseket is feltehettek a filmmel kapcsolatban. 2019 óta vetítenek dokumentumfilmeket az NFÉ-ben. A program igen sikeresnek mondható.

„A tavalyi évben szerveztünk egy három napos dokumentumfilm fesztivált. Többek között a KineDok platformmal, amely egy olyan egyesület itt Magyarországon, akiktől ha vetítési helyszínként szerepelsz a csapatukban, akkor számos izgalmas, érdekes dokumentumfilmet tudsz elkérni és megszerezni” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A mozit követően Oltai Kata prezentáció segítségével elemezte a látottakat és mesélt észrevételeiről. A nap második vetetésére a művészettörténész javaslatára választottak alkotást. A megye árvái című film, a Mostohák folytatása, amely 33 hivatásos nevelőszülő állásának megszüntetéséről szól, akikre hátrahagyták a gyerekeket.

„Két részre bontott, egy ilyen nagy eposz, amely nagyon érzékeny és most aktuális film lett. Ahhoz a generációhoz tartozik, akik a 80-as évek elején kezdtek el filmmel foglalkozni. Egy olyan filmes gondolkozó iskolában, ahol nagyon feszesen figyelték mi történik az akkori társadalomban. Ez a rendszerváltás előtti és utáni időszak. Ez a film egy olyan sodorba tartozik, ami 10 évvel a rendszerváltás után itt nyilván szimbolikusan, de egy nagyobb rendszert ölel fel” - fogalmazott Oltai Kata, művészettörténész.

Pénteken, vagyis holnap is lesz vetítés az NFÉ-ben. Délután öt órakor a Keskeny út a boldogság felé című magyar dokumentumfilmmel várják az érdeklődőket. Az alkotás egy nehézségekkel és akadályokkal teli szerelemi történetet mesél el. A vendégek beszélgetést is hallhatnak az alkotókkal és szereplőkkel. A részvétel díjtalan, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.