Módosított rendelet – Arany pecsétgyűrűt is kap a jövőben Ózd díszpolgára
Önkormányzat
2024. febr. 21.

Módosított rendelet – Arany pecsétgyűrűt is kap a jövőben Ózd díszpolgára

Arany pecsétgyűrűt is kap a jövőben Ózd Város Díszpolgára és kibővült a kitüntetés visszavonására javaslatot tevők köre. Erről döntött ma rendkívüli ülésen a képviselő-testület.

Módosította a képviselő-testület ma délelőtt az önkormányzati kitüntetésekről szóló 2016-os rendeletét. Az Ügyrendi és Rendészeti Bizottság véleményének kikérésével megszavazott változás szerint a jövőben a kitüntető cím méltóságának elismerésére a város címerével díszített arany pecsétgyűrű is jár Ózd Város Díszpolgárának, az eddigi a város címerével ellátott tokba helyezett oklevél, a művészeti kivitelű, a város címerével díszített emlékplakett és az 500 ezer forint összegű pénzjutalom mellett. A mai módosítás értelmében a kitüntetés visszavonására javaslatot tevők köre kibővül a javaslattételre jogosultak körével. Ezt eddig csak ugyanazok a szervek, személyek kezdeményezhették a polgármesternél, akik az adományozást indítványozták. Dr. Csuzda Gábor a Fidesz-KDNP frakció egyetlen, az ülésen jelenlévő képviselője, vezetője az elismeréssel járó javadalmak visszavonásának kérdését vetette fel. Módosító javaslata nem volt. Janiczak Dávid polgármester válaszában elmondta, gondolkodtak ennek a szabályozásán is, azonban ha valaki már régen kapta meg a kitüntetést és az azzal járó plakettet és pénzjutalmat, a jövőben pedig a pecsétgyűrűt, nem biztos, hogy könnyedén vissza tudja azokat szolgáltatni. Egyébként ez a kitüntetett lelkiismeretére van bízva. A rendeletmódosítást a jelenlévő 10 képviselő egyhangúlag elfogadta, így az már ma délben hatályba lépett.

„A kitüntetések adományozásáról szóló rendeletünket azért kellett módosítani, mert a korábbi szabályozás szerint egy kitüntetés visszavonását csak az kezdeményezhette, aki annak a kitüntetettnek a személyére javaslatot tett. Ez beszorította az önkormányzatok éppen aktuális regnáló testületét. Nem biztosított számukra kellő mozgásteret. A mostani előterjesztésben és rendeletmódosításban ezt a kört kiterjesztettük az éppen aktuálisan regnáló testületekre is” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.