Ülőröplabda, filmvetítés, akadályverseny. Megünnepelték a Magyar Parasport Napját a Csillagfürt EGYMI-ben
Oktatás
2024. febr. 22.

Ülőröplabda, filmvetítés, akadályverseny. Megünnepelték a Magyar Parasport Napját a Csillagfürt EGYMI-ben

A Magyar Parasport Napján rendhagyó iskolanapot szerveztek a Csillagfürt EGYMI pedagógusai. Középpontba került a mozgás fontossága. A gyerekek több sportággal is megismerkedtek.

A Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük. Hivatalosan 2017-től tartjuk a jeles napot. A Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének szakmai támogatásával idén is tartalmas programmal készült a nagy napra. Felhívták minden magyar közoktatási és felsőoktatási intézmény figyelmét arra, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” szlogennel ellátott rendezvénysorozathoz. Ehhez a kezdeményezéshez társult az ózdi Csillagfürt EGYMI is.

„Van egy nagyon lelkes szomatopedagógus kolléga, Kormos László, aki színes programokkal gazdagítva tarkítja a mai napot. Kezdve azzal, hogy a gyerekek egy bemelegítő közös tornával, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a paralimpia különböző számait, illetve a mozgáskorlátozott személyek mindennapi életét és nehézségeit” - emelte ki dr. Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI főigazgatója.

A rendhagyó iskolanap egy rövid, csoportos gimnasztikával indult. A reggeli torna után a program filmvetítéssel folytatódott. A diákok rajzfilmeket, kisfilmeket néztek meg, ahol szó volt a fogyatékkal élők nehézségeiről és az érzékenyítésről is. Ezt követően minden osztály megbeszélte a látottakat és a rajzfilmhez kapcsolódó színezővel dolgoztak a tanulók. Az alkotásokat az iskola aulájában helyezték el. Az informatív szemléletformáló rész után mozgalmasabb programok vártak a fiatalokra. Két helyszínen zajlottak az események. A tornateremben a diákok kipróbálták, hogy milyen földön ülve röplabdázni, majd tollasversennyel folytatódott a rendezvény.

„Az ülőröplabda, amikor egymásnak adogatjuk a labdát és pontra megy. Aki megnyeri, az továbbjut. Huszonegy pontig megy a játék” - mondta Balog Richárd, a Csillagfürt EGYMI tanulója.

Időközben az aula is átalakult. A pedagógusok akadálypályát építettek fel, amin bekötött szemmel és kerekesszékkel is végigmentek a diákok. A jeles nap színes programjai méltó ünneplése volt a magyar parasportnak és hazánk fogyatékkal élő sportolóinak.