Az irodalom mindenkié – Wass Albert felolvasó-estet tartottak az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban
Kultúra
2024. febr. 27.

Az irodalom mindenkié – Wass Albert felolvasó-estet tartottak az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban

Az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár adott otthont a Wass Albert felolvasó-estnek. Számos irodalombarát ellátogatott az eseményre, ahol novellákat és saját verseket is megosztottak egymással.

Wass Albert munkásságáról és életéről is megemlékeztek azon a felolvasó-esten, amelyet az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban rendeztek a közelmúltban. Az erdélyi születésű magyar író és költő 1998. február 17-én hunyt el. A könyvtárban az alkotóra már nem először gondolnak vissza ilyen formában. A felolvasásba bárki bekapcsolódhatott, így mindenki hozzá tehette a számára értéket jelentő irodalmat, a maga lelkületét, a kedvenceit az eseményhez. A rendezvénynek több célja is volt.

„A célunk egyrészt, hogy Wass Albertről emlékezzünk meg, hiszen ezért is indult ez a felolvasás. Másrészt pedig az olvasás népszerűsítése. Ezért is kértünk mindenkit, hogy aki eljön, az egy Wass Albert novellát, regényt, ami tőle a kedvence olvassa fel. Saját versét, kedvenc verses költeményét, regény részletét is felolvashatja, így csatlakozva hozzánk az esten, amellyel népszerűsíthetjük az olvasást” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Az Ózdi Arvisura Társaság kiemelt figyelemmel kísérte Wass Albert munkásságát. A kör tagjai már több éve veszik ki aktívan a részüket a felolvasó-est szervezésből.

„Wass Albert a szíve csücske az egyesületnek. Ahogy valamikor Pál Zoltán mondta közeli barátairól, hogy ”merigát tag”, idézőjelben. Közülünk való Wass Albert, ezért is fontos, hogy őrizzük az ő emlékét és népszerűsítsük műveit” - emelte ki Bárdos István, az Ózdi Arvisura Társaság elnöke.

Az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör mindig is szívén viselte az irodalmi életet városunkban. Minden évben több alkalommal rendeznek hasonló eseményeket. Most Wass Albert művei mellett más alkotásokat is felvonultattak.

„Wass Albertnek az írásaiból válogattunk. De hoztam más egyebet is. Marton Páltól egy verset, ezt most találtam nemrég, illetve felhívták rá a figyelmemet. Nekem nagyon tetszik, úgyhogy ezt mindenképpen el fogom szavalni” - nyilatkozta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A résztvevők sorban olvasták fel a választott műveket. A kellemes hangulatú összejövetelen számos regény részlet, novella és saját vers is elhangzott. A jelenlévők figyelemmel hallgatták egymás előadását. Az ilyen és ehhez hasonló események célja az, hogy minél többen foglalkozzanak szabadidejükben a versekkel és az irodalommal.